Vés al contingut

Tema de Viquipèdia:La taverna/Propostes

Joan Gené (discussiócontribucions)

Segons que he observat, a la Viquipèdia hi ha gran nombre d'articles sobre romans amb els noms mal adaptats al català. En principi, l'obra de referència per aquesta finalitat és la d'Alberich i Ros La transcripció dels noms propis grecs i llatins, que recull les adaptacions al català de gran nombre d'antropònims del món grecoromà. M'he proposat (fa un temps ja vaig començar amb qualque cognomen) de modificar tots els articles que no adaptin correctament un nom romà (principalment, els títols dels articles) basant-me en aquesta obra i consultant si la Gran Enciclopèdia Catalana no ho contradiu, no fos cas. Fins ara, tots els casos que he trobat o bé no citaven cap font o bé només en citaven en llengua no catalana, de manera que l'adaptació del nom llatí no es recolza en cap referència. Abans de fer-ho, però, i atès l'abast de la tasca, ho volia exposar per si hi ha ningú que hi tengui cap objecció.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Per situar-nos, això afecta als articles antics basats en el diccionari de biografies gregues i romanes de Smith? O afecta més articles?

Si són aquests, la gran majoria no surten a l'Enciclopèdia Catalana (ni gairebé enlloc més), però el criteri que proposes és consistent amb el que fa servir l'Enciclopèdia pels noms que sí que hi surten?

Joan Gené (discussiócontribucions)

En general sí que són de l'Smith, però no ho he comptabilitzat. En qualsevol cas, el citat llibre d'Alberich i Ros és exhaustiu pel propòsit que ens ocupa. Pel que fa a l'Encliclopèdia, no és consistent amb ella mateixa perquè, per exemple, no s'aclareix amb dos Aulus i dos Aule. En aquests casos he indicat el desacord (més que el llibre d'Alberich i Ros, l'autoritat que rivalitza, en aquest cas, amb la GEC és la Fundació Bernat Metge, no cal dir, la qual, per exemple en les Històries de Tàcit, anomena l'emperador Aulus Vitel·li, i no pas Aule. De tota manera, el llibre d'Alberich i Ros no s'inventa cap criteri, ans simplement recull i sistematitza la tradició catalana, i això vol dir gairebé exclusivament la Bernat Metge).

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Sembla raonable si s'indiquen les referències alternatives i es deixen redireccions, però notifico notifico en @Jolle que potser hi vol dir alguna cosa.

Resposta a «adaptació de noms romans»