Tema de Viquipèdia:La taverna/Ajuda

LluísG96 (discussiócontribucions)

Bon dia,

Voldria saber quin procediment s'ha de seguir per citar partitures que encara tenen drets d'autor vigent, com ara els tres compositors de la Segona Escola de Viena: Schönberg, Berg i Webern.

Gràcies!

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Citar vol dir reproduir-ne un tros?

Entenc que si és per comentar la partitura o la composició estem davant d'un cas de dret de citació (legislació espanyola) i a la vegada fair use (legislació estatunidenca). Si has fet una imatge de la partitura, s'hauria de poder pujar localment, amb una justificació d'ús de material no lliure ("puja un fitxer" al menú de l'esquerra i aleshores ves a l'enllaç per excepcions).

Ara bé, compte que una cosa és la música i una altra l'edició de la partitura. Això val si tu escrius la partitura, copiant les melodies i anotacions originals, però no si escaneges una partitura editada per algú altre, a menys que sigui per comentar-ne la cal·ligrafia.

Si la partitura l'inclous amb alguna plantilla que permeti escriure música (que no sé si existeix), aleshores ha de ser com citar un text.

LluísG96 (discussiócontribucions)

Hola! En principi, pel que he vist, s'han d'entrar les partitures a través del programa Lilypond, que seria la intenció, i no pas escanejar/fotocopiar la partitura directament d'una edició ja feta.

Gràcies per les referències al dret de citació i fair use. Aclarit!

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Com a alternativa, tenim una Plantilla:Music que crec que hauria de servir per partitures i crec que el Mediawiki té altres maneres de fer-ne, però no aconsegueixo treure l'entrellat de com funciona ni tinc clar que ara mateix estigui funcionant.

LluísG96 (discussiócontribucions)

He estat investigant i he vist que la introducció de partitures a través del programa Lilypond està temporalment suspesa (Help:Score) i volia preguntar si, per poder introduir partitures als articles de la Viquipèdia, es pot fer creant-les amb un editor de partitures habitual (Finale, Sibelius o similar), fer-ne una captura, pujar-ho a Wikimedia Commons i fer-ho servir a l'article.

Gràcies!

LluísG96 (discussiócontribucions)

Veient altres Viquipèdies, he vist que és un procediment habitual el que comento al post anterior. Llavors, voldria saber quin procediment s'ha de seguir per a acollir-se al Dret de citació quan puges una imatge a Wikimedia Commons. Es tracta d'un fragment de partitura d'un llibre que he copiat amb un programa informàtic d'edició de partitures (Finale) i voldria citar-lo correctament tot pujant la imatge.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

El que et deia al primer post: 'Si has fet una imatge de la partitura, s'hauria de poder pujar localment, amb una justificació d'ús de material no lliure ("puja un fitxer" al menú de l'esquerra i aleshores ves a l'enllaç per excepcions).' Quan hi vas ja et surt la plantilla de justificació de material no lliure amb tots els camps que has d'omplir.

Resposta a «Partitures i drets d'autor»