Vés al contingut

Tema de Viquipèdia:Taulell de consultes

149BRIGADA (discussiócontribucions)

Molt bones, tinc un dubte, ja que sóc nou en tot això. En el cas que s'hagi creat o hi hagi creada una pàgina a la Viquipèdia en català, el contingut d'aquesta es tradueix automàticament al castellà o espanyol si hi cliques a sobre a l'apartat corresponent, o algú pot crear la mateixa pàgina en castellà i podrien parlar del mateix tema però que la informació no fos exactament la mateixa a les dues pàgines? Gràcies!

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Bon dia @149BRIGADA,

Cada versió idiomàtica de la Viquipèdia té la seva pròpia comunitat, polítiques específiques i funciona de manera independent. Per tant, això també es veu reflectit en la qualitat, la quantitat i la distribució temàtica dels articles. El fet de crear una entrada en català o en qualsevol llengua, no implica que aquesta sigui automàticament traduïda al castellà ni tampoc a cap de les més de 300 versions lingüístíques de l'enciclopèdia lliure.

Si bé existeixen algunes llengües que abusen dels bots i tradueixen massivament (o bé per consensos de la seva pròpia comunitat, o bé per priorització de la quantitat, o bé perquè la gramàtica i el lèxic són molt senzills i proclius a la traducció), en general cap article creat en una versió serà traduït directament a una altra sense que un voluntari n'assumeixi la redacció i supervisió. Ara bé, sí que és cert que tenim eines internes de suport a la traducció que faciliten aquestes tasques i promouen que uns articles en un idioma es repliquin en d'altres amb revisió humana.

Per tots aquests motius, possiblement la majoria dels articles que llegeixis en català respecte d'altres llengües tindran diferències significatives quant a redactat, profunditat en el contingut o exemples, contextos (i fins i tot certs biaixos culturals) aplicats al context lingüístic.

Espero haver resolt satisfactòriament el teu dubte! Salut!

149BRIGADA (discussiócontribucions)

Solventat perfectament Xavier! Llavors en el cas que jo volgués crear una pàgina en català, si ho crec convenient, la puc crear i/o traduir jo directament al castellà fent-ne una altra? I si alguna pàgina que té el mateix article en català però en castellà és més pobra de contingut, la podria modificar jo també? Gràcies de nou!

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Pots crear un article en català traduït íntegrament del castellà si ho creus convenient, i tant! De la mateixa manera, i és el que et recomano més encoratjadament, que és el que creïs a la teva manera reaprofitant les millors parts de la versió en castellà, però també de l'anglès, l'alemany, el francès, l'italià... o d'aquelles llengües en què millor sigui el contingut o que puguis dominar. I lògicament, que un cop finalitzat, puguis trobar de donar-li una empenta personal que el faci millor o més complet que la resta, amb un llenguatge enciclopèdic i lingüístic que animi al lector a preferir llegir-lo en la nostra llengua.


El més important, però, és sobretot que si decideixes prendre parts de contingut o traduir articles d'altres llengües, ho facis escollint-ne aquells (o les seves parts) que estiguin estrictament referenciades amb fonts fiables. No serveix de res traduir contingut que no té bibliografia, perquè llavors estaríem amplificant l'error de donar cabuda a informació no verificable -que al cap i a la fi és el pilar fonamental del projecte. Sigui una frase, un paràgraf o l'entrada sencera, sempre discriminar allò que sigui contrastable i importar qualitat al català. Si tens més dubtes, hi som per ajudar-te!

149BRIGADA (discussiócontribucions)

Moltísimes gràcies Xavier!! Així ho intentaré fer més endavant a veure si me'n surto!! Merci!!

149BRIGADA (discussiócontribucions)

Molt bones altre cop! En el cas que vulgui crear una pàgina començant des de zero, i sabent que no la puc acabar en un dia per exemple per manca de temps o perquè tinc força informació contrastada, puc anar-la guardant dins del meu compte i anar-la modificant dia rere dia com a usuari, i quan em sembli que està completament bé més o menys, penjar-la a la viquipèdia?

O bé he de fer la pàgina igualment, penjar-la a la viquipèdia encara que estigui amb la informació incompleta, i quan tingui temps dies després, tornar a entrar i anar-la modificant? És un dubte que tinc! Moltes gràcies de nou!

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Bon dia de diumenge! Pots fer dues coses: una és situar el cursor tot just a l'inici de la primera línia del text que hagis escrit (en el mode d'edició) i fer clic a la barra d'eines: Insereix > Plantilla > escriu-hi "Editant". Això inserirà una caixa d'avís que advertirà la resta de lectors que estàs creant a poc a poc un article i que no hi haurien d'intervenir per evitar conflictes d'edició. Això et permet treballar en obert i és la màxima expressió de la construcció constant del projecte, al meu parer.

L'altra opció és que iniciïs l'article al teu espai de proves: Usuari:149BRIGADA/proves, que no constitueix un article sinó un subespai del teu domini d'usuari (de tota manera accessible i visible per tothom). Si el crees poc a poc aquí, quan el tinguis enllestit es pot reanomenar la pàgina i publicar-la com a article. D'això se'n diu "usuarificar una entrada". Per cert, si t'hi animes sempre pots escriure una petita descripció de tu mateix a la teva pàgina personal: Usuari:149BRIGADA. També t'encoratjo a que a la barra de preferències del teu compte (barra superior dreta de la pantalla, on hi diu "Beta"), activis totes les funcionalitats Beta. Et milloraran significativament l'experiència d'edició. Salut!

149BRIGADA (discussiócontribucions)

Moltes gràcies de nou doncs!!

149BRIGADA (discussiócontribucions)

Molt bones de nou! Un dubte més. M'he fixat que les pàgines no tenen un format justificat en ser escrites, vull dir que en el mateix paràgraf unes línies i paraules acaben abans que unes altres i d'altres s'allarguen més en ser escrites, etc. Pot ser que això es pugui modificar i fer que tot el paràgraf tingui un mateix acabament a la línia final? És que no ho he vist a les opcions per modificar-ho... Suposo que està definit així per defecte i no es pot modificar... Ja em dieu i moltes gràcies!!

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Està així definit per defecte. Els textos de la Viquipèdia no estan justificats per raons d'interfície. Potser en el futur hi ha l'opció d'acotar-ho a les preferències d'aparença de cada usuari o lector corrent, però de moment no és així.

149BRIGADA (discussiócontribucions)

Perfecte! Moltes mercès Xavier!!!

Resposta a «Dubte Viquipèdia català-castellà»