Tema de Viquipèdia:La taverna/Ajuda

Pauibars (discussiócontribucions)

Bonestardes, tinc un parell de dubtes. Alhora de afegir info d'alcaldes, és preferible fer-ho amb un element "alcalde del municipi de Fogars" o amb "alcalde" genèric amb el qualificador "jurisdicció" al municipi que toca?

I, en tot cas, hi ha alguna infotaula creada que mostri la taula/llista dels alcaldes d'un municipi de WD directament?


Moltes gràcies per avançat!

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Hola @Pauibars,

Entenc que parles de quin valor posar a Càrrec (P39) dels items de persona que han estat alcaldes.

Sempre es desitjable posar "alcalde de Fogars", però això implica que l'item "alcalde de Fogars" existeix (com es el cas; ja entenc que era només un exemple).

Quan fa mandra crear-lo perquè es tracta d'un càrrec molt circumstancial que només ho tindran poques persones, s'accepte la fórmula "alcalde" + De (P642) = item del municipi.


Si no existeix, i t'animes a fer-ho, pots agafar com a mostra el d'algun altre, com ara, Alcalde de Fogars de la Selva (Q26690778) i seguir quines són les propietats bàsiques.


El nom correcte per aquest nou item seria "alcalde de Fogars" i, si vols, li pots posar alguna altra denominació a "També conegut com" que ajuda amb les cerques.

Els noms sempre han de ser el més simple possible, ja que després es fan servir per mostrar-los com a etiquetes a les consultes, llistes, infotaules, etc. Si cal dir alguna cosa més per desambiguar, s'hi posa a la descripció.

La Jurisdicció (P1001) ha de ser una propietat de l'item d'"alcalde de Fogars".

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Pel que fa a incloure una llista dins l'article des de WD, hauries de fer servir Plantilla:Wikidata list/exemple alcaldes. Llegeix atentament les instruccions, ja que no és una plantilla normal, sinó que genera un codi dins l'article. Per més informació sobre aquesta mena de construcció de llistes, pots llegir (millor amb un gin tònic al costat) Ajuda:llistes automàtiques, actualment en fase de construcció.

Salut !

Pauibars (discussiócontribucions)

Gràcies @Amadalvarez! Doncs mira que jo pensava que era just al revés. Cap problema en crear l'ítem concret! Moltes gràcies per l'ajuda!

Miraré també això de les llistes que ja sí que ho tinc més verd. Merci!

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Amb WD sempre cal pensar amb la lògica de les consultes i no basat en l'esforç d'entrar dades. És més fàcil dir-li "donam tots els alcaldes de Fogars", és a dir, P39= Q26690778, que haver de dir "donam tots els alcaldes que tinguin un qualificador P642 = Q13083". Bona feina !

Pauibars (discussiócontribucions)

I pel que fa al mandat, millor tenir-lo al WD del municipi amb dates d'inici, final, reemplaça, etc. i/o a la fitxa de "alcalde del municipi tal amb els qualificadors també? i/o també a la fitxa de la persona que ha sigut alcalde? O només a un lloc? és que tinc la sensació de que són dades repetides 3 vegades en 3 o 4 llocs diferents... @Amadalvarez

Amadalvarez (discussiócontribucions)

En alguns casos les dades estan repetides per sentit pràctic de rendiment i moltes altres per desconeixement o error. Es pot pensar que un càrrec té una sèrie de titulars, o també pensar que una persona té una sèrie de càrrecs. El disseny més eficient és pensar en la llista més curta. Per tant, els càrrecs han d'estar a l'item de la persona i per tenir la llista d'alcaldes, anar a buscar totes aquelles persones que ho han estat. Dit això, com que la consulta més habitual és conèixer l'actual ocupant, a l'item del càrrec es posa el darrer o vigent a la Titular del càrrec (P1308), aplicant allò que deia abans de "pensar en l'eficiència de les consultes". Amb tot la norma que he explicat, com tota norma, té excepcions. Ex.: pares i fills. Aplicant la norma de la llista més curta, el fills haurien de tenir les propietats de pares i per saber els fills d'una persona hauries de mirar tota la base de dades per trobar-los. Com que això és una mica bèstia, especialment en els casos dels pares que no han tingut fills. Aquestes excepcions no només estan permeses, sinó que estan reglades mitjançant la Invers de (P1696) que indica que "ha de tenir l'altra part". A la teva pregunta incloïes l'item del municipi. Això és una aberració, tot i que sé que a Barcelona (Q1492) hi és, ja que és una llista d'un concepte (alcalde) que ja hem dit que no havia de tenir llista, doncs encara menys l'ha de tenir el municipi. Aquí, com a l'item del càrrec, es pot acceptar tenir el vigent a la Cap de govern (P6), però no la llista sencera. Com tot en el món wiki, res està escrit en pedra, aplicar el sentit comú tenint com a meta la "no repetició" de les dades, ajuda molt a encertar amb la solució. Salut !

Pauibars (discussiócontribucions)

Home, ara m'has matat perquè justament quan tinc dubtes penso, mira Barcelona o ítems "grans" que allò s'ho mira molta gent i segur que està bé hahahaha

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Tens raó. Però també és on més gent li fot mà. Aquesta mena d'errors no tenen conseqüències greus i endreçar-ho com cal segur que aixeca una discussió, perquè algú va pensar que estava bé. A WD cal fer surfing constantment.

Resposta a «Llistat d'alcaldes»