Vés al contingut

Tema de Usuari Discussió:Caminort

Alzinous (discussiócontribucions)

Hola Caminort, he etiquetat l'article que vas iniciar amb el títol Zeydin Yusup amb una plantilla de 'necessita millores'. No queda clara la figura del biografiat ni quin partit va fundar ja que podria ser que una cosa fos el Partit Islàmic del Turquestan i una altra el Partit Islàmic del Turquestan Oriental, rebent diferents noms en diferents moments. A més, primer parles de 1989 com a data de fundació del grup per Zeydin Yusup i més endavant del 1988. Sense considerar que en el segon paràgraf dius que el partit es va fundar el 1940 per altres persones. D'altra banda no entenc la frase «La revista del Partit Islàmic del Turkestan va commemorar en la 3a edició la seva mort del seu membre Dia al din bin Yusuf (Zeydin Yusup)». L'article tampoc resol el fet que algunes autors considerin el personatge com un terrorista mentre d'altres l'aclamen com un home de fe i líder heroic. Aquests problemes de neutralitat es veuen reflectits a les fonts de l'article. A veure, si pots solucionar aquests problemes. Una altra qüestió és que fas servir tres noms per referir-te a la mateixa regió (Turquestan, Turkestan i Turkistan). Jo conec molt superficialment el tema i em sento incapaç de fer cap esmena. Com a criteri general, no és una bona idea iniciar una traducció d'un article que, en origen, presenta problemes. Ànims i endavant. Salutacions.

Caminort (discussiócontribucions)

Bones, el Partit Islàmic del Turquestan de l'Est es el nom que l'hi va donar Zeydin Yusup quan el va crear, després de la seva mort en els disturbis de Baren, va ser reconstruit o refundat i ara si anomenat Partit Islàmic del Turquestan de l'Est el 1997, però es la mateixa organització. Sobre la data de fundació es el 1989, se'm deu haver colat el 1988 i com que són dates properes no m'he fixat. Pel que fa al Partit de 1940 que s'esmenta, és un altre que va sorgir a principis del segle XX coincidint amb la Primera República del Turquestan del Est, Zeydin Yusup s'inspira en aquesta per fundar el partit. En referència a la revista s'explica que en la tercera edició es conmemora la mort o "martirització" de Zeydin Yusup, un fet molt típic en les organitzacions de caire islàmic, a lo millor no està ben redactat, provaré de rescriure-ho. I per ùltim sobre la figura de Zeydin no es fa cap referència ni a que fos un heroi ni terrorista, entenc que vols dir que s'hauria de crear un apartat estil "controversies" per explicar les fonts que el descriuen de les dues formes. Gràcies pels apunts.

Alzinous (discussiócontribucions)

D'acord. Si mires l'article en Uigur (Mr. Google et pot donar un cop de mà), resulta força 'xocant' la presentació que es fa del biografiat. En quant al nom de la regió, penso que la forma correcta en català seria «Turquestan». Gràcies per la teva comprensió. :-)

Caminort (discussiócontribucions)

Ara l'hi he donat un cop d'ull i la veritat es que no sembla gaire imparcial l'article en uigur... Però suposo que es normal al ser una espècie d'heroi nacional a Xinjiang, tampoc vull entrar a fer valoracions, però no crec que sigui casualitat que el seu partit hagi acabat sent un grup paramilitar gihadista que té les seves bases d'operacions entre les zones controlades pels Talibans (Pakistan i Afganistan), i la zona d'Idlib a Siria on queden els ùltims grups gihadistes amparats per Turquia. Ja he canviat tots els noms per Turquestan, i aniré fent modificacions segons vagi observant ja que tinc pensat revisar i traduïr varis articles de la zona d'Asia Central. Gràcies pels comentaris.