Tema de Viquipèdia:La taverna/Ajuda

Althair (discussiócontribucions)

Bones, estic amb jem en l'equip de manteniment de canal de Wikipedia en Català, # Wikipedia-ca i m'agradaria saber si aquesta Comunitat havia decidit si fer servir el nou canal de Libera o deixar d'usar IRC, per saber si el seguim mantenint.

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Crec que la comunitat en català, en termes generals, hem acabat abandonant del tot el concepte del xat IRC i els usos que li donàvem entre 2005 i 2012. La idea i la usabilitat dels xats han migrat cap a dispositius mòbils mentre que la interfície de la Viquipèdia no n'ha integrat cap que ho fes compatible, fàcil, cridaner i que els viquipedistes se'l fessin propi (sempre externalitzat en altres gestors).

Ara els pocs usuaris que parlem entre nosaltres hem acabat migrant converses off-topic o no plenament wiki a xats privats o semiprivats via Signal o d'altres xarxes de missatgeria no IRC. Fins i tot plataformes com Twitter tenen més interacció entre viquipedistes. Crec que la WMF ha deixat passar una dècada sense integrar un espai propi, vàlid i potent i ara ja fem molt tard com per revifar un IRC o res que s'hi assembli.

Personalment l'eliminaria de la barra lateral i el faria passar a la història, tot i que sap greu. Fa força de mal veure algun novell connectant-s'hi i ja gairebé cap viquipedista actiu que el pugui acollir, donar conversa, fer caliu, etc. Tenir una eina de contacte que és un zombi només fa que dispersar els interessos i la capacitat de suport a novells. De fet, amb un missatge a la taverna i les notificacions actives amb el Flow, la senzillesa de contacte i el temps de resposta és pràcticament el mateix i, avantatjosament, registrat públicament.

Arbocenc (discussiócontribucions)

Precissament jo avui he buscat a libera.chat, fins que he vist que esteu a freenode (bé, de fet, com comenteu, no hi ha ningú).


Però el que trobo que hauríem de fer és passar a les xarxes federades, concretament Matrix.org. La idea és que son xarxes amb vocació d'integrar, i no de fer "jardins tancats". Moltes comunitats de programari lliure ja ho fan (mozill, kde, etc).


Si creem una sala de matrix i una de libera.chat, aquestes dugues poden estar connectades, i conectar de pas a un grup de Telegram. Això és habitual, per exemple a la comunitat que desenvolupa el pinephone, però també és el que fem a debian.cat, drupal.cat, etc.


Llavors tant se val si alguns usuaris prefereixen Telegram (normalment, els que més), o libera.chat, o matrix.org.


Què us sembla?

Resposta a «IRC»