Vés al contingut

Tema de Viquipèdia Discussió:Presa de decisions/2023/Continguts no lliures

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Obro un fil a banda perquè en @Leptictidium m'ha demanat a la discussió dels resultats que aclarís el meu comentari a la votació i no voldria embolicar aquell fil amb un tema diferent.

Començo recordant que no sóc advocat ni res que s'hi assembli i que cadascú és responsable de complir les lleis que li pertoquin (o no).

La teoria bàsica és que a Internet qui puja continguts ha de complir la llei d'on estigui, qui els guardi ha de complir la llei d'on estigui (bàsicament, d'on estigui el servidor) i qui baixi els continguts ha de complir també la llei d'on estigui, i que tots tres poden estar en llocs diferents.

Estrictament això vol dir que si algú des de Barcelona puja a la Viquipèdia en anglès un fitxer que no sigui lliure a Espanya està incomplint la llei i si algú des de Barcelona es mira a la Viquipèdia en anglès una obra que no sigui lliure a Espanya també està incomplint la llei. Si a més de mirar-se-la la redistribueix, encara pitjor perquè aleshores l'incompliment pot tenir més conseqüències.

La Fundació Wikimedia és als Estats Units i només està obligada a complir amb la legislació estatunidenca, però per tal d'evitar problemes als usuaris va treure la resolució per que els projectes seguissin les lleis locals aplicables. Naturalment això implica una sèrie de compromisos i d'avantatges i inconvenients que cal equilibrar, i crec que és informatiu veure com han gestionat aquests equilibris les viquipèdies més grans (i en particular la més gran de totes) i quines conseqüències ha tingut.

La política d'exempció de la Viquipèdia en anglès és que aplica la legislació dels Estats Units i s'oblida de la resta de legislacions. Ara bé, la Viquipèdia en anglès té molts milions d'usuaris i molts milers editors fora dels Estats Units. De fet, enwiki té moltíssims més lectors i editors fora dels Estats Units que cawiki (ja ens agradaria el contrari). Tots aquests usuaris, que podrien (podríem) ser la majoria a enwiki, porten 15 anys en la situació que se suposava que la resolució de la Fundació volia evitar, però això no sembla que hagi tingut conseqüències ni que hagi causat cap preocupació a la Fundació.

Aleshores, si els editors d'enwiki que som a Barcelona, Londres, Toronto, Sidney o qualsevol altre lloc del món (i que som molts i potser majoria) hi podem carregar localment fitxers sense tenir en compte més que el fair use (i la legislació estatunidenca que sigui d'aplicació) i això no sembla ser cap problema ni causar cap acció de la Fundació, no veig que hagi de ser un problema gaire greu que una petita part d'aquests editors faci el mateix a cawiki.

Addicionalment, la resolució de la Fundació incloïa una acció que havia d'emprendre la Fundació en cas d'incompliment, que era deshabilitar la càrrega local als projectes sense una política adient, crec que per allà el 2008, i 15 anys després encara no he sentit que això hagi passat en cap projecte, i això em fa dubtar de la gravetat dels problemes que se suposava que la resolució de la Fundació havia de resoldre.

Perdoneu la parrafada.

Vriullop (discussiócontribucions)

Comentaris ben oportuns. Algunes reflexions:

  • Sí que s'estan esborrant d'ofici fitxers locals, només cal una queixa del titular dels drets d'autor. Algunes polítiques d'exempció ho diuen expressament: s'esborraran immediatament sense discussió.
  • Cert que no hem tingut cap problema. Salvant les distàncies cal recordar que hi ha viquipedistes empresonats i que hi ha hagut demandes, ara mateix una contra el president del chapter d'Estònia per culpa d'un article. Ens queda lluny, però la situació judicial espanyola no em dona pas garanties.
  • La resolució de la Fundació ha aconseguit posar ordre, fins i tot en l'anglesa, excepte en wikis petites que aconsegueixen dissimular amb poca repercussió. El nostre model no pot ser l'anglès ni les petites. Fixem-nos en l'alemany, el francès, l'italià o el portuguès. Han anat revisant i restringint.

Repeteixo el que ja he dit en altres llocs. Hi veig algunes oportunitats per colar imatges no lliures, però cal tenir una política clara al respecte, no serveix fer-se l'andorrà, o l'americà en aquest cas. Això ho haurien d'elaborar els que n'estan convençuts, no pas els que hi estem en contra pel principi de contingut lliure que ens guia a tots.

Resposta a «Explicació del meu vot»