Temperatura d'autoignició

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

La temperatura d'autoignició d'una substància és la temperatura mínima per la qual aquesta combustionarà espontàniament, a una pressió atmosfèrica normal i sense una font externa d'ignició, com una flama o una guspira.[1]

Aquesta és necessària per aconseguir l'energia d'activació suficient per a iniciar la combustió. La temperatura serà menor a mesura que la pressió o la concentració d'oxigen augmenta. També disminuirà amb la presència de catalitzadors com la pols d'òxid de ferro.

Equació d'autoignició[modifica | modifica el codi]

El temps t_{ig}\, que és necessari perquè un element aconsegueixi la temperatura d'autoignició T_{ig}\, quan és exposat a un flux de calor q''\, és donat per la següent equació

t_{ig} = \left ( \frac{\pi}{4} \right ) \left (k \rho c \right )\left [ \frac{T_{ig}-T_{o}}{q''} \right]^2 [2]

on k és igual a la conductivitat tèrmica (W/(m·K)), ρ és igual a la densitat (kg/m³), i c és igual a la capacitat de calor específica (J/(kg·K)) de l'element estudiat. T_{o}\, és la temperatura, en kèlvins, a la qual l'element comença a combustionar, i q''\, és el fluxe de calor (W/m²) aplicat a l'element.

Temperatura d'autoignició per a determinades substàncies[modifica | modifica el codi]

Les temperatures poden variar àmpliament segons les fonts, i han de ser preses com estimacions. Els factors que poden causar la variació inclouen la pressió parcial d'oxigen, l'altitud, la humitat i la quantitat de temps necessari per la ignició.

Per al paper, hi ha considerables variacions entre les fonts, en part donat a que es triga més temps per a la seva combustió al començar a temperatures més baixes.[10]

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Referències[modifica | modifica el codi]

 1. 1,0 1,1 1,2 «Definicions referents a les propietats dels combustibles i a la combustió» (PDF) (en català) p. 4. UPC. [Consulta: 18 novembre 2012].
 2. Principles of Fire Behavior. ISBN 0-8273-7732-0. 1998.
 3. «Diethyl Ether - Safety Properties» (en anglès). Wolfram Mathematica ChemicalData. [Consulta: 18 novembre 2012].
 4. «Fuels and Chemicals - Auto Ignition Temperatures» (en anglès).
 5. «Butane - Safety Properties» (en anglès). [Consulta: 8 novembre 2012]. by Wolfram|Alpha curated data, 2009; Wolfram Mathematica ChemicalData
 6. Jens Borch, Richard E. Mark, M. Bruce Lyne. Handbook of Physical Testing of Paper. 
 7. Tony Cafe. «Physical Constants for Investigators». Journal of Australian Fire Investigators.
 8. Patnaik, P. A comprehensive guide to the hazardous properties of chemical substances. Wiley-Interscience, 2007, p. 402. ISBN 0-471-71458-5. 
 9. «Hydrogen - Safety Properties». by Wolfram|Alpha curated data, 2009; Wolfram Mathematica ChemicalData
 10. Forest Products Laboratory. «IGNITION AND CHARRING TEMPERATURES OF WOOD». Servei Forestal del Departament d'Agricultura dels Estats Units, 1964.