Vés al contingut

Temple de la Sibil·la

Infotaula edifici
Infotaula edifici
Temple de la Sibil·la
Imatge de l'interior
Imatge
Dades
TipusRotonda i museu Modifica el valor a Wikidata
ArquitecteChrystian Piotr Aigner Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaPuławy (Polònia) Modifica el valor a Wikidata
Map
 51° 24′ 38″ N, 21° 57′ 46″ E / 51.4106°N,21.9628°E / 51.4106; 21.9628
Gravats del segle XIX

El temple de la Sibil·la (en polonès, Świątynia Sybilli) és un temple monòpter o thólos a la població de Puławy, Polònia, construït a finals del segle xviii com a museu per la princesa Izabela Czartoryska.

Història

[modifica]

El Temple de la Sibil·la a Puławy, anomenat també com a Temple de la Memòria, va obrir el 1801. La seva estructura es va inspirar en el temple de Vesta a la ciutat de Tívoli, Itàlia, i el temple d'Albunea, la Sibil·la Tiburtina, conegut a tota Europa per gravats. El temple de Puławy, dissenyat per l'arquitecte polonès Chrystian Piotr Aigner, commemora la història de Polònia i la seva cultura, i les glòries i misèries de la vida humana. A la seva col·lecció podem trobar les espases Grunwald i altres objectes personals dels reis i reines polonesos.

Durant l'Aixecament de novembre dels anys 1830-31, el museu va tancar. El fill de la princesa Czartoryska, Adam Jerzy Czartoryski va portar els objectes restants a l'Hôtel Lambert, a París, França. El seu fill, Władysław Czartoryski va reobrir el museu el 1878 a Cracòvia, Polònia com el Museu Czartoryski.

Literatura

[modifica]

El 1884, el temple de la Sibil·la va ser l'escenari que va fer servir l'escriptor polonès, Bolesław Prus per al seu micro-conte, Floridura de la Terra.

L'acció del relat se situa al costat del temple, on hi ha una roca amb floridures. En un moment determinat, la roca es converteix màgicament en un globus terraqüi.

En aquest microconte d'una pàgina i mitja, Prus identifica les societats humanes amb la floridura que, al llarg del temps, conquista cega i inexorablement la superfície del globus. El relat també és una metàfora sobre la lluita constant per l'existència que hi és present a l'espècie humana.[1]

El 1869, quan Bolesław Prus tenia 22 anys acabà els seus estudis a l'Institut Forestal i d'Agricultura que s'havia obert a la ciutat de Puławy.[2] Anteriorment, havia passat molts anys de la seva infantesa a Puławy.

Notes

[modifica]
  1. Christopher Kasparek, "Two Micro-Stories by Bolesław Prus," The Polish Review, 1995, no. 1, p. 99.
  2. Edward Pieścikowski, Bolesław Prus, p. 147.

Referències

[modifica]
  • Christopher Kasparek, "Dos micro-contes de Bolesław Prus," The Polish Review, 1995, no. 1, pp. 99–103.
  • Edward Pieścikowski, Bolesław Prus, 2nd ed., Varsòvia, Państwowe Wydawnictwo Naukowe, 1985, ISBN 83-01-05593-6.
  • Zygmunt Szweykowski, Twórczość Bolesława Prusa (L' art de Bolesław Prus), 2nd ed., Varsòvia, Państwowy Instytut Wydawniczy, 1972.