Tendinitis aquil·liana

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de malaltiaTendinitis aquil·liana
Achilles tendonitis.svg
Imatge anatòmica de la tendinitis d'Aquil·les: tendó afectat en vermell
Tipusmalaltia professional i malaltia del peu modifica
Especialitatreumatologia modifica
Classificació
CIM-10M76.6 i M77.9 modifica
CIM-9726.71 i 726.90 modifica
Recursos externs
DiseasesDB31726 modifica
MedlinePlus001072 modifica
eMedicine85115 modifica

La tendinitis aquil·liana o tendinitis d'Aquil·les (o tenosinovitis d'Aquil·les o tendinopatia d'Aquil·les) és l'afectació del tendó d'Aquil·les per degeneració, traumatisme o inflamació. Aquest tendó és l'extensió dels músculs bessons i soli al calcani: fa que el peu flexioni plantarment quan aquests músculs es contrauen.

Els signes i símptomes més comuns són el dolor i la sensibilitat del tendó afectat; també es pot produir inflor. El dolor pot ser continu o només aparèixer amb l'ús del tendó. Aquests símptomes poden estendre's al teixit circumdant. La tendinitis pot causar una limitació del moviment de l'articulació del turmell. Una causa comuna és l'ús excessiu i/o ús indegut dels músculs bessons i soli (que participen en l'activitat física que impliquen les cames). La pronació excessiva del peu mentre es camina o s'executa pot contribuir a l'afectació del tendó.

El diagnòstic es fa mitjançant l'obtenció de la història rellevant i l'examen físic del tendó; La radiografia i la ressonància magnètica poden ajudar a confirmar el diagnòstic. Les mesures preventives inclouen l'estirament adequat dels músculs bessons i soli abans de l'activitat física que impliqui les cames, exercicis per enfortir aquests músculs i sabates per a un amortiment adequat i per evitar una pronació excessiva.

El tractament hauria de ser supervisat per un podòleg o ortopeda i sovint inclou antiinflamatoris no esteroïdals, descans, fred local, una bota per mantenir el tendó estirat mentre es camina i la fisioteràpia. Si no es fa el tractament correcte fins a la recuperació es pot provocar una ruptura del tendó.