Tennantita-(In)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralTennantita-(In)
Fórmula químicaCu₆(Cu₅In)As₄S₁₃
Epònimtennantita i indi Modifica el valor a Wikidata
Localitat tipusPefka, Alexandrúpoli, Hebros, Macedònia Oriental i Tràcia, Grècia
Classificació
Categoriasulfurs
Propietats
Sistema cristal·líisomètric
Estructura cristal·linaa = 10,285(2) Å
Grup puntual4 3m - hextetraedral
Grup espaciali4 3m
Impureses comunesFe, Zn, Sb, Te, Sn, Mn, Se
Més informació
Estatus IMAaprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA2023-011 Modifica el valor a Wikidata
SímbolTnt-In Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

La tennantita-(In) és un mineral de la classe dels sulfurs que pertany al grup de la tetraedrita. Rep el nom per ser el membre ric en indi (In) del subgrup de la tennantita.

Característiques[modifica]

La tennantita-(In) és un sulfur de fórmula química Cu₆(Cu₅In)As₄S₁₃. Va ser aprovada com a espècie vàlida per l'Associació Mineralògica Internacional en el mes de maig de 2023,[2] i encara resta pendent de publicació. Cristal·litza en el sistema isomètric.

L'exemplar que va servir per a determinar l'espècie, el que es coneix com a material tipus, es troba conservat a les col·leccions del Museu d'Història Natural de la Universitat de Pisa (Itàlia), amb el número de catàleg: 20029.

Formació i jaciments[modifica]

Va ser descoberta a Pefka, a Alexandrúpoli una ciutat de la unitat perifèrica de l'Hebros, a la regió de Macedònia Oriental i Tràcia (Grècia). També ha estat descrita a la mina Agios Philippos Mine, una de les mines de Kirki, també al municipi d'Alexandrúpoli. Aquests dos indrets són els únics de tot el planeta on ha estat descrita aquesta espècie mineral.

Referències[modifica]

  1. «Tennantite-(In)» (en anglès). Mindat. [Consulta: 7 juliol 2023].
  2. Bosi, Ferdinando; Hatert, Frédéric; Pasero, Marco; Mills, Stuart J. «IMA Commission on New Minerals, Nomenclature and Classification (CNMNC) – Newsletter 73». European Journal of Mineralogy, 35, 3, 19-06-2023, pàg. 397–402. DOI: https://doi.org/10.5194/ejm-35-397-2023 [Consulta: 7 juliol 2023].