Teor
Per a altres significats, vegeu «Teor (Udine)». |
Teor (en grec plural θεωροί) era una persona que rebia un encàrrec especial per celebrar alguns ritus religiosos com consultar un oracle en nom de l'estat o representar-lo en algun festival religiós per oferir sacrificis en terra estrangera.
A alguns estats doris, Egina, Trezen, Messènia i Mantinea entre d'altres, hi havia uns magistrats principals nomenats oficialment que portaven també el nom de θεωροὶ o θεαροὶ.
A Esparta als que feien aquestes funcions d'ambaixadors religiosos, bàsicament per consultar l'oracle de Delfos, se'ls anomenava pitis (pythii) i eren escollits pel rei.
Els teors no existien formalment a Atenes, però el nom es donava als ciutadans que eren nomenats de temps en temps per dirigir ambaixades religioses a altres llocs, especialment als Jocs Olímpics, jocs pitis, jocs nemeus i jocs ístmics, als que eren enviats a consultar a l'oracle de Delfos, i als que dirigien la solemne processó a Delos on els atenencs van establir un festival quadriennal, les Dèlia revivint-ne un de més antic dels jonis. Les despeses d'aquestes ambaixades eren a càrrec de l'estat en una part i en una altra part a compte de ciutadans rics, que generalment eren els que dirigien les ambaixades. El cap de l'ambaixada representava a l'estat i gaudia d'una certa esplendor, amb dret a portar corona daurada, conduir per la ciutat amb un magnífic carruatge i altres distincions. Els ambaixadors més famosos van ser Nícies, l'ambaixada del qual va ocasionar grans despeses, i Alcibíades que va sorprendre els espectadors d'Olímpia per la magnificència del seu carruatge i cavalls i l'amplitud de la seva despesa.
Els vaixells de Salamina usats per enviar ambaixades a Delos, portaven també el nom de teors, i aquestos vaixells algunes vegades eren utilitzats per altres missions.[1]