Tetraedrita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Tetrahedrita)
Infotaula de mineralTetraedrita
Espècie no aprovada per l'IMA

Modifica el valor a Wikidata
Fórmula químicaCu₃SbS3,25
Epònimtetràedre Modifica el valor a Wikidata
Classificació
Categoriasulfurs > sulfantimonits
Nickel-Strunz 10a ed.2.GB.05 Modifica el valor a Wikidata
Nickel-Strunz 9a ed.2.GB.05 Modifica el valor a Wikidata
Nickel-Strunz 8a ed.II/C.11 Modifica el valor a Wikidata
Propietats
Sistema cristal·lícúbic
Colorgris acer a negre
Exfoliacióno en té
Fracturaconcoidal, desigual
Duresa3 a 4
Lluïssormetàl·lica
Color de la ratllanegra
Densitat4,6 a 5,2
Estatus IMAcap valor i aprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA1962 s.p. Modifica el valor a Wikidata

La tetraedrita va ser considerada una espècie mineral fins a l'any 2020, quan va ser desacreditada per l'Associació Mineralògica Internacional.[1] Des d'aquell moment el terme tetraedrita s'empra com a sinònim del subgrup de la tetraedrita, o bé per anomenar les espècies que el conformen sense especificar-ne una per falta d'anàlisis concloents.[2]

Apareix en vetes hidrotermals, a temperatures de baixes a moderades. També es pot trobar en alguns dipòsits de metamorfisme de contacte. Normalment associada a minerals de coure, plata, plom i zinc. Aporten informació als geòlegs sobre les condicions en què es van formar els jaciments, perquè a mesura que la temperatura va decreixent aquests minerals es van enriquint en mercuri i plata.

Localització[modifica]

Es troben grans cristalls en Kapnik (Romania), Boliden (Suècia), la República Txeca, Namíbia, Estats Units, Bolívia i Perú. Les varietats amb plata es troben a Alemanya, Àustria i Perú (Ancash i Arequipa).

La tetraedrita és un mineral important en la indústria minera del coure i sovint s'empra també per a extreure'n plata, mercuri i antimoni. També se n'extreuen certes varietats com una espècie de tel·luri i altres d'estany.

Referències[modifica]

  1. Biagioni, Cristian; George, Luke L.; Cook, Nigel J.; Makovicky, Emil; Moëlo, Yves; Pasero, Marco; Sejkora, Jiří; Stanley, Chris J.; Welch, Mark D.; Bosi, Ferdinando «The tetrahedrite group: Nomenclature and classification» (en anglès). American Mineralogist, 105, 1, 01-01-2020, pàg. 109–122. DOI: https://doi.org/10.2138/am-2020-7128 [Consulta: 15 març 2022].
  2. «Tetrahedrite». Mindat. [Consulta: 15 març 2022].
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Tetraedrita