The Handmaid's Tale

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de sèrie de televisióThe Handmaid's Tale
The Handmaid’s Tale Modifica el valor a Wikidata
Modifica el valor a Wikidata
Gèneresèrie de televisió de drama, ficció distòpica, sèrie de televisió de temàtica LGBTI+ i sèrie de televisió basada en una novel·la Modifica el valor a Wikidata
CreadorBruce Miller (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
ProductorMargaret Atwood, Elisabeth Moss i Nina Fiore Modifica el valor a Wikidata
Actors
Companyia productoraMGM Television Modifica el valor a Wikidata
PaísEstats Units d'Amèrica Modifica el valor a Wikidata
Llengua originalanglès Modifica el valor a Wikidata
Canal originalHulu Modifica el valor a Wikidata
Primer episodi26 abril 2017 Modifica el valor a Wikidata
Temporades5 Modifica el valor a Wikidata
Episodis56 Modifica el valor a Wikidata
Llista d'episodislist of The Handmaid's Tale episodes (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Premis
Més informació
Web oficialhulu.com… Modifica el valor a Wikidata
IMDB: tt5834204 Filmaffinity: 494993 Allocine: 20677 Rottentomatoes: tv/the_handmaids_tale Allmovie: v683363 Metacritic: tv/the-handmaids-tale TV.com: shows/the-handmaids-tale TMDB.org: 69478
Facebook: handmaidsonhulu Twitter (X): handmaidsonhulu Modifica el valor a Wikidata

The Handmaid's Tale és una sèrie de televisió dramàtica estatunidenca basada en la novel·la El conte de la serventa de Margaret Atwood. El servei de vídeo sota demanda Hulu en va encarregar una primera temporada de 10 episodis. La història mostra un futur distòpic posterior a una guerra civil en què les dones fèrtils, anomenades serventes, són esclavitzades per a engendrar nens.

Els primers tres episodis de la sèrie es van estrenar el 26 d'abril del 2017, i els set següents es van emetre setmanalment. La segona temporada es va estrenar el 25 d'abril del 2018.[1] La tercera, el 5 de juny del 2019. La quarta, el 27 d'abril del 2021.[2] I la cinquena, el 14 de setembre de 2022.

A la 69a edició dels Premis Primetime Emmy, The Handmaid's Tale va guanyar vuit premis d'entre 13 nominacions, entre els quals el de millor sèrie dramàtica.[3] També va guanyar el Globus d'Or a la millor sèrie dramàtica i el de millor actriu per a Elisabeth Moss.

Argument[modifica]

En un futur proper, la taxa de natalitat cau en picat a causa de les malalties de transmissió sexual i de la contaminació del medi ambient.[4] Enmig del caos, el govern totalitari i teocràtic de Gilead assoleix el poder als antics Estats Units després d'una guerra civil.[5][6] La societat s'organitza en noves classes socials en què les dones són brutalment oprimides: per llei, no poden treballar, tenir propietat privada, gestionar diners ni llegir. Les poques dones fèrtils que queden són controlades pel règim i anomenades "serventes" ("handmaids") seguint una interpretació extremista de la Bíblia. Se les envia a les cases de l'elit governant, on s'han de sotmetre a un ritual de violació a càrrec de l'home de la casa per a quedar-se embarassades i proporcionar fills a aquests homes i a les seves famílies.[7]

La protagonista de la història és June Osborne (Elisabeth Moss), qui rep el nou nom d'Offred com a serventa de cal comandant Fred Waterford (Joseph Fiennes) i la seva dona, Serena Joy (Yvonne Strahovski).

Repartiment i personatges[modifica]

Principals[modifica]

  • Elisabeth Moss com a June Osborne/Offred, una dona que va ser capturada quan intentava escapar al Canadà amb el seu marit Luke i la seva filla Hannah. A causa de la seva fertilitat, és nomenada com criada pel comandant Fred Waterford i la seva dona Serena Joy.
  • Joseph Fiennes com a comandant Fred Waterford, un funcionari d'alt rang del govern i amo d'Offred. Desitja tenir més contacte amb June fora del que és legal entre una criada i el seu amo i comença a convidar-la a jugar a Scrabble a la nit. Tant ell com la seva dona van tenir un paper fonamental en la creació de l'estat de Gilead.
  • Yvonne Strahovski com a Serena Joy Waterford, esposa de Fred i una exactivista cultural conservadora que sembla haver acceptat el seu nou rol en la societat que ella va ajudar a crear. Pot ser molt cruel i ho és sovint amb el personatge de la June. El seu màxim desitg és desesperadament ser mare.
  • Alexis Bledel com a Emily / Ofglen / Ofsteven, és la companya de compres d'Offred. Encara que June inicialment en desconfia, no és tan piadosa com sembla, i les dues es fan molt amigues. Deglen tenia esposa i fill, i era professora universitària de biologia cel·lular. És considerada una «traïdora al seu gènere», un terme usat en Gilead per a les persones homosexuals que es castiga amb la mort en Gilead. A més, la majoria dels professors universitaris són enviats a camps de treballs forçats, però Deglen es va salvar i es va fer criada causa de la seva fertilitat. És capturada i castigada per la seva relació amb una Martha, i és enviada a una altra llar on es converteix en Desteven. Pertany al moviment de resistència anomenat «Mayday».
  • Madeline Brewer com a Janine / Ofwarren / Ofdaniel, és una criada amb un fràgil estat mental a causa del seu tracte al Centre Vermell, on li van treure un ull com a càstig per la seva mala conducta, i sovint es comporta de manera temperamental o infantil. Està convençuda de què el seu amo la vol de veritat i que vol escapar amb ella i formar una família. Dona a llum una nena per a Warren i Naomi Putnam a qui diuen Angela, però Janine insisteix que el nom del nadó és Charlotte. Janine és reassignada i es converteix en Ofdaniel. Va ser assignada temporalment a les Colònies.
  • Ann Dowd com a Aunt Lydia, una instructora brutal encarregada de la reeducació de les criades. Sembla tenir un afecte especial per Janine i fins i tot arriba a referir-s'hi pel seu nom de pila en alguna ocasió. És brutal i sotmet a les criades insubordinades a severs càstigs físics, però també se'n preocupa i creu profundament en la missió i la doctrina de Gilead.
  • O.T. Fagbenle com a Lucas Bankole, també anomenat Luke, és el marit de June abans de Gilead. A causa que va començar la seva relació amb June abans del divorci amb la seva primera esposa, la seva unió es considera invàlida en la nova societat. June és considerada una adúltera i la seva filla, Hannah, es considera il·legítima. Inicialment, June creu que ha estat assassinat, però més tard es revela que Luke va aconseguir escapar a Canadà.
  • Max Minghella com a Nick Blaine, el xofer del comandant Waterford. Té amb June una relació íntima. June descobreix que ell és un Eye, un espia de Gilead.
  • Samira Wiley com a Moira / Ruby, és la millor amiga de June des de la universitat. Ja està al Centre Roig quan June ingressa i l'ajuda a escapar de la seva vida com a criada per a, recapturada, esdevenir una Jezebel que treballa en un dels bordells il·legals de Gilead amb el nom de Ruby. Ella sembla haver renunciat a la voluntat d'escapar de Gilead per complet fins que June li dona la força per a intentar-ho de nou.
  • Amanda Brugel com a Rita, una Martha a la casa de Waterford.

Recurrents[modifica]

  • Ever Carradine com a Naomi Putnam, l'esposa del comandant Warren Putnam. Veu el seu nadó, principalment, com un símbol d'estatus i no té simpatia per les criades.
  • Tattiawna Jones com a Lillie Fuller / Ofglen, qui reemplaça a Emily després de ser capturada pels Eyes. Inicialment segueix les regles i no desitja alterar l'''statu quo'', però això es deu al fet que creu que la seva vida com a criada és millor que la vida difícil i empobrida que va tenir abans de Gilead, en lloc de la pietat religiosa.
  • Nina Kiri com a Ànima / Ofrobert, una altra criada que va entrar al Centre Vermell amb June, Moira i Janine. Ella és honesta i xerradora, i sovint intercanvia xafarderies i notícies amb June. També pertany a Mayday i es converteix en el primer contacte de June amb el grup de resistència.
  • Jenessa Grant com a Dolores / Ofsamuel, una criada amb una naturalesa amigable i comunicativa.
  • Bahia Watson com a Brianna / Oferic, una altra criada amiga de June.
  • Erin Way com a Erin, una jove muda que estava sent reeducada per a esdevenir criada però va aconseguir escapar al Canadà.
  • Sydney Sweeney com a Eden Spencer en la segona temporada, una noia piadosa i obedient que somia amb ser un dia la dona d'un Comandant.
  • Bradley Whitford com el Comandant Joseph Lawrence en la segona temporada, l'arquitecte de l'economia de Gilead, qui és brusc i intimidatori, amb un malgirbat geni boig. El seu humor astut i centelleigs d'amabilitat el converteixen en una presència confusa i misteriosa per la seva més nova criada.
  • Greg Bryk com el Comandant Ray Cushing en la segona temporada.
  • Rohan Mead com a Isaac en la segona temporada, un guardià assignat a la casa de Waterford.

Convidats especials[modifica]

  • Kristen Gutoskie com a Beth a la primera temporada, Martha al Jezebel. Té un acord amb Nick pel qual comercia amb alcohol il·legal i drogues, que fan servir les Jezabel. Té una relació sexual casual amb Nick i és conscient que és un Eye.
  • Marisa Tomei com la Sra. O'Conner en la segona temporada, esposa d'un comandant que es destina a les colònies com a càstig per tenir relacions sexuals amb un altre home.
  • Cherry Jones com a Holly Maddox en la segona temporada, mare de June, una militant feminista.
  • Clea DuVall com a Sylvia en la segona temporada, l'esposa d'Emily.
  • John Carroll Lynch com a Dan en la segona temporada, cap d'Emily a la universitat on treballava.
  • Sam Jaeger com a Mark Tuello en la segona temporada, un estrany que Serena troba al Canadà.

Episodis[modifica]

Primera temporada[modifica]

Núm.
global
Núm.
temp.
Títol Direcció Guió Data d'emissió
1 1 Offred Reed Morano Bruce Miller 26 d'abril del 2017
2 2 Birth Day Reed Morano Bruce Miller 26 d'abril del 2017
3 3 Late Reed Morano Bruce Miller 26 d'abril del 2017
4 4 Nolite Te Bastardes Carborundorum Mike Barker Leila Gerstein 3 de maig del 2017
5 5 Faithful Mike Barker Dorothy Fortenberry 10 de maig del 2017
6 6 A Woman's Place Floria Sigismondi Wendy Straker Hauser 17 de maig del 2017
7 7 The Other Side Floria Sigismondi Lynn Renee Maxcy 24 de maig del 2017
8 8 Jezebels Kate Dennis Kira Snyder 31 de maig del 2017
9 9 The Bridge Kate Dennis Eric Tuchman 7 de juny del 2017
10 10 Night Kari Skogland Bruce Miller 14 de juny del 2017

Segona temporada[modifica]

Núm.
global
Núm.
temp.
Títol Direcció Guió Data d'emissió
11 1 June Mike Barker Bruce Miller 25 d'abril del 2018
12 2 Unwomen Mike Barker Bruce Miller 25 d'abril del 2018
13 3 Baggage Kari Skogland Dorothy Fortenberry 2 de maig del 2018
14 4 Other Women Kari Skogland Yahlin Chang 9 de maig del 2018
15 5 Seeds Mike Barker Kira Snyder 16 de maig del 2018
16 6 First Blood Mike Barker Eric Tuchman 23 de maig del 2018
17 7 After Kari Skogland Lynn Renee Maxcy 30 de maig del 2018
18 8 Women's Work Kari Skogland Nina Fiore i John Herrera 6 de juny del 2018
19 9 Smart Power Jeremy Podeswa Dorothy Fortenberry 13 de juny del 2018
20 10 The Last Ceremony Jeremy Podeswa Yahlin Chang 20 de juny del 2018
21 11 Holly Daina Reid Bruce Miller i Kira Snyder 27 de juny del 2018
22 12 Postpartum Daina Reid Eric Tuchman 4 de juliol del 2018
23 13 The Word Mike Barker Bruce Miller 11 de juliol del 2018

Tercera temporada[modifica]

Núm.
global
Núm.
temp.
Títol Direcció Guió Data d'emissió
24 1 Night Mike Barker Bruce Miller 5 de juny del 2019
25 2 Mary and Martha Mike Barker Kira Snyder 5 de juny del 2019
26 3 Useful Amma Asante Yahlin Chang 5 de juny del 2019
27 4 God Bless the Child Amma Asante Eric Tuchman 12 de juny del 2019
28 5 Unknown Caller Colin Watkinson Marissa Jo Cerar 19 de juny del 2019
29 6 Household Dearbhla Walsh Dorothy Fortenberry 26 de juny del 2019
30 7 Under His Eye Mike Barker Nina Fiore i John Herrera 3 de juliol del 2019
31 8 Unfit Mike Barker Kira Snyder 10 de juliol del 2019
32 9 Heroic Daina Reid Lynn Renee Maxcy 17 de juliol del 2019
33 10 Witness Daina Reid Jacey Heldrich 24 de juliol del 2019
34 11 Liars Deniz Gamze Ergüven Yahlin Chang 31 de juliol del 2019
35 12 Sacrifice Deniz Gamze Ergüven Eric Tuchman 7 d'agost del 2019
36 13 Mayday Mike Barker Bruce Miller 14 d'agost del 2019

Quarta temporada[modifica]

Núm.
global
Núm.
temp.
Títol Direcció Guió Data d'emissió
37 1 Pigs Colin Watkinson Bruce Miller 27 d'abril del 2021
38 2 Nightshade Colin Watkinson Kira Snyder 27 d'abril del 2021
39 3 The Crossing Elisabeth Moss Bruce Miller 27 d'abril del 2021
40 4 Milk Christina Choe Jacey Heldrich 5 de maig del 2021
41 5 Chicago Christina Choe John Herrera i Nina Fiore 12 de maig del 2021
42 6 Vows Richard Shepard Dorothy Fortenberry 19 de maig del 2021
43 7 Home Richard Shepard Yahlin Chang 26 de maig del 2021
44 8 Testimony Elisabeth Moss Kira Snyder 2 de juny del 2021
45 9 Progress Elisabeth Moss Eric Tuchman i Aly Monroe 9 de juny del 2021
46 10 The Wilderness Liz Garbus Bruce Miller 16 de juny del 2021

Cinquena temporada[modifica]

Núm.
global
Núm.
temp.
Títol Direcció Guió Data d'emissió
47 1 Morning Elisabeth Moss Bruce Miller 14 de setembre del 2022
48 2 Ballet Elisabeth Moss Nina Fiore & John Herrera 14 de setembre del 2022
49 3 Border Dana Gonzales Aly Monroe 21 de setembre del 2022
50 4 Dear Offred Dana Gonzales Jacey Heldrich 28 de setembre del 2022
51 5 Fairytale Eva Vives J Holtham 5 d'octubre del 2022
52 6 Together Eva Vives Katherine Collins 12 d'octubre del 2022
53 7 No Man's Land Natalia Leite Rachel Shukert 19 d'octubre del 2022
54 8 Natalia Leite Yahlin Chang 26 d'octubre del 2022
55 9 Bradle Whitford Eric Tuchman 2 de novembre del 2022
56 10 Elisabeth Moss Bruce Miller 9 de novembre del 2022

Recepció[modifica]

A Rotten Tomatoes, la primera temporada té una qualificació d'aprovació del 95% sobre la base de 106 crítiques, amb una qualificació mitjana de 8.7/10. El consens crític del lloc diu, "Emocionant i vívid, The Handmaid's Tale és una adaptació infinitament absorbent de la novel·la distòpica de Margaret Atwood, que està representada per una magnífica interpretació d'Elisabeth Moss.[8] A Metacritic té un puntuació mitjana de 92/100 basada en 40 crítiques, fet què indica "aclamació universal".[9]

Premis i nominacions [cal citació][modifica]

Any Premi Categoria Nominat Resultat Ref
2017 Premis Primetime Emmy Millor sèrie dramàtica The Handmaid's Tale Guanyador [cal citació]
Millor direcció - Sèrie dramàtica Reed Morano Guanyadora
Kate Dennis Nominada
Millor guió - Sèrie dramàtica Bruce Miller Guanyador
Millor actriu - Sèrie dramàtica Elisabeth Moss Guanyadora
Millor actriu - Sèrie dramàtica Ann Dowd Guanyadora
Samira Wiley Nominada
Millor actriu secundària - Sèrie dramàtica Alexis Bledel Guanyadora
Millor casting - Sèrie dramàtica Russell Scott, Sharon Bialy & Sherry Thomas Nominat
Millor vestuari - Sèrie de període o fantasia Ane Crabtree, Sheena Wichary Nominades
Millor fotografia - Sèrie de càmara única Colin Watkinson Guanyadora
Millor disseny de producció - Programa narratiu contemporani o de fantasia Julie Berghoff, Evan Webber, Sophie Neudorfer Guanyadors
2018 Premis Globus d'Or Millor sèrie - Drama The Handmaid's Tale Guanyadora [cal citació]
Millor actriu - Sèrie dramàtica Elisabeth Moss Guanyadora
Millor actriu de sèrie, minisèrie o telefilm Ann Dowd Nominada

Posteritat[modifica]

Manifestació a Argentina a favor de l'avortament legal i segur, 2018.

Als Estats Units d'Amèrica:

  • Els manifestants es disfrassen de criades escarlata en protesta contra l'elecció de Donald Trump amb el tatuatge significatiu de la sèrie "Nolite te bastardes carborundorum"[10]
  • Hillary Clinton hi fa referència durant els seus discursos[11]
  • Manifestants contra la misogínia es disfressen de Criades[12]
  • Marxa anti-Trump de dones el gener de 2017[13]
  • Manifestació contra les lleis contra l'avortament[14]

També ha tingut molta repercussió en altres estats com per exemple a Argentina en les seves darreres eleccions a favor de l'avortament (2018).[15][16]

Referències[modifica]

  1. Vilkomerson, Sara «The Handmaid's Tale: Here's the first trailer for season 2 (and a premiere date!)». Entertainment Weekly, 14-01-2018 [Consulta: 14 gener 2018].
  2. «Guia d'episodis de la temporada 4» (en anglès). [Consulta: 19 juny 2022].
  3. ; N'Duka, Amanda«Hulu’s ‘The Handmaid's Tale’ Win Marks First Best Series Emmy For A Streaming Service», 17-09-2017. [Consulta: 19 setembre 2017].
  4. Douthat, Ross «'The Handmaid's Tale,' and Ours». The New York Times, 24-05-2017 [Consulta: 28 juliol 2017]. «The first situates the Gilead regime's quest to control the means of reproduction in the context of an enormous fertility collapse, caused by the combination of environmental catastrophe and rampant S.T.D.s.»
  5. Douthat, Ross «'The Handmaid's Tale,' and Ours». The New York Times, 24-05-2017 [Consulta: 28 juliol 2017]. «Now, in the era of the Trump administration, liberal TV watchers find a perverse sort of comfort in the horrific alternate reality of the Republic of Gilead, where a cabal of theonomist Christians have established a totalitarian state that forbids women to read, sets a secret police to watch their every move and deploys them as slave-concubines to childless elites.»
  6. Error en el títol o la url.Segovia, José de. «». Daniel Wickham, 22-06-2017. «A clear example of Atwood´s focus on the Reconstructionism of theonomy is his way of representing the death penalty.»
  7. Williams, Layton E. «Margaret Atwood on Christianity, ‘The Handmaid's Tale,’ and What Faithful Activism Looks Like Today», 25-04-2017. [Consulta: 18 juny 2017].
  8. «The Handmaid's Tale: Season 1 - Rotten Tomatoes» (en anglès). [Consulta: 18 novembre 2018].
  9. «The Handmaid's Tale» (en anglès). [Consulta: 18 novembre 2018].
  10. «13 choses à savoir sur The Handmaid's Tale – La servante écarlate - Ciné Télé & Co.» (en francès). Ciné Télé & Co., 27-06-2017.
  11. «The Handmaid's Tale, la série qui fait frémir l'Amérique de Donald Trump» (en francès). Premiere.fr, 05-05-2017.
  12. Valenti, Jessica. «Why the Handmaid's Tale is more relevant one year after the first season | Jessica Valenti» (en anglès), 25-04-2018. [Consulta: 18 novembre 2018].
  13. «Marche des femmes anti-Trump: "Je suis très effrayée"» (en francès). Marianne, 20-01-2017.
  14. «Quand The Handmaid's Tale devient un outil de combat féministe contre Trump» (en francès). Marianne, 09-07-2017.
  15. País, El «Fotos: Las manifestaciones de 'El cuento de la criada'» (en castellà). El País [Madrid], 06-08-2018. ISSN: 1134-6582.
  16. Murillo, Celeste «Margaret Atwood en Argentina, ¿lejos del país de las criadas?» (en castellà). La Izquierda Diario.