The Iron Claw

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaThe Iron Claw
Fitxa
DireccióSean Durkin
Protagonistes
ProduccióTessa Ross i Derrin Schlesinger Modifica el valor a Wikidata
GuióSean Durkin Modifica el valor a Wikidata
MúsicaRichard Reed Parry Modifica el valor a Wikidata
FotografiaMátyás Erdély Modifica el valor a Wikidata
MuntatgeMatthew Hannam Modifica el valor a Wikidata
ProductoraA24, BBC Film i Access Entertainment Modifica el valor a Wikidata
DistribuïdorA24 i Mozinet Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenEstats Units d'Amèrica i Regne Unit Modifica el valor a Wikidata
Estrena8 novembre 2023 Modifica el valor a Wikidata
Durada132 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalanglès Modifica el valor a Wikidata
Coloren color Modifica el valor a Wikidata
Format1.85:1 Modifica el valor a Wikidata
Pressupost15.900.000 $ Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Gèneredrama, cinema biogràfic i cinema d'esports Modifica el valor a Wikidata
Qualificació MPAAR Modifica el valor a Wikidata
TemaVon Erich family (en) Tradueix i lluita lliure professional Modifica el valor a Wikidata

Lloc weba24films.com… Modifica el valor a Wikidata
IMDB: tt21064584 Filmaffinity: 263869 Allocine: 305544 Rottentomatoes: m/the_iron_claw_2023 Letterboxd: the-iron-claw-2023 Allmovie: vm13594094836 Metacritic: movie/the-iron-claw TMDB.org: 850165 Modifica el valor a Wikidata


The Iron Claw és una pel·lícula de drama esportiu biogràfic del 2023 escrita i dirigida per Sean Durkin sobre els Von Erich, una família de lluitadors professionals marcats per la tragèdia.[1] És protagonitzada per Zac Efron, Jeremy Allen White, Harris Dickinson, Maura Tierney, Stanley Simons, Holt McCallany i Lily James.

Sinopsi[modifica]

Durant la dècada de 1960, Fritz Von Erich (Holt McCallany), nom de ring de Jack Barton Adkisson, intenta mantenir la seva nombrosa família practicant el wrestling. Participa en combats locals a Texas, malgrat que la seva dona Doris (Maura Tierney) no ho aprova del tot. Anys més tard, els Von Erich/Adkisson s’estableixen a Denton.

El fill gran, Kevin (Zac Efron), es converteix en campió de pes pesat de la NWA l'any 1979. Igualment, el seu pare, que ara és propietari de la companyia World Class Championship Wrestling, vol introduir en aquest esport al seu segon fill David (Harris Dickinson). El tercer fill, Kerry, un llançador de disc prometedor, veu com s’enfonsa el seu somni olímpic a causa del boicot als Jocs de l'estiu de 1980, mentre que Mike (Stanley Simons), el petit, en principi es decanta per la música. En tornar a la llar familiar, Kerry comença a entrenar com a lluitador. Més endavant Kevin, David i Kerry formen un trio en els combats.

Kevin coneix a Pam (Lily James) i comença a sortir amb ella mentre li explica la "maledicció Von Erich", quan uns anys abans van sofrir la mort accidental del seu germà Jack Jr., als sis anys, i suposa que fou provocada pel fet que el seu pare va canviar el seu cognom d'Adkisson pel de la seva mare, la família de la qual havia patit una tragèdia.

La trama segueix la vida dels germans Kevin, Kerry, David i Mike per aconseguir l'èxit esportiu i professional, i com el seu pare els va preparar obsessivament des de 1979 fins a principis dels anys noranta. Durant un període de nou anys, la tragèdia estarà present en aquesta família en que les drogues, les depressions, les amputacions, i els suïcidis s'aniran succeint.

Anotacions sobre la pel·lícula[modifica]

El títol original es refereix a la clau de ring Iron claw o Clawhold, que significa "urpa de ferro" que els Von Erich feien servir com a segell d'identitat. És un moviment de submissió a l'oponent agafant-li el cap i prement-lo sobretot amb les dues últimes falanges dels dits. És una tècnica creada per James Donald Raschke, conegut com Baron von Raschke en el món de la lluita lliure.[2]

Chris Von Erich, el membre més jove de la família, no va ser inclòs al guió perquè, segons Durkin, "va ser una altra tragèdia que la pel·lícula realment no va poder suportar".[3] Chris es va suïcidar el 1991, un any i mig abans que Kerry Von Erich, i va ser la quarta mort familiar (després de Jack Jr., David i Mike).

The Iron Claw es va estrenar al Texas Theatre de Dallas el 8 de novembre de 2023. Es va estrenar als Estats Units per A24 el 22 de desembre de 2023 i per Lionsgate al Regne Unit el 9 de febrer de 2024. Va recaptar més de 43 milions de dòlars, amb un pressupost de 15 milions, i va rebre crítiques positives. Va ser nomenada una de les 10 millors pel·lícules del 2023 per la National Board of Review.[4]

Repartiment[modifica]

  • Zac Efron com a Kevin Von Erich
  • Jeremy Allen White com a Kerry Von Erich
  • Harris Dickinson com a David Von Erich
  • Maura Tierney com a Doris Von Erich
  • Stanley Simons com a Mike Von Erich
  • Holt McCallany com a Fritz Von Erich
  • Lily James com a Pam Adkisson
  • Michael J. Harney com a Bill Mercer
  • Maxwell Jacob Friedman com a Lance Von Erich
  • Brady Pierce com a Michael Hayes
  • Aaron Dean Eisenberg com a Ric Flair
  • Kevin Anton com a Harley Race

Referències[modifica]

  1. Prieto, Pep. «La maledicció dels Von Erich» (en català), 15-03-2024. [Consulta: 23 març 2024].
  2. «Les 12 millors claus de submissió de la història de la WWE».
  3. Zee, Michaela. «‘Iron Claw’ Director Didn’t Include One Von Erich Brother Because His Death ‘Was One More Tragedy That the Film’ Couldn’t Withstand» (en anglès americà), 24-12-2023. [Consulta: 21 març 2024].
  4. Lewis, Hilary. «National Board of Review Names ‘Killers of the Flower Moon’ Best Film of 2023» (en anglès americà), 06-12-2023. [Consulta: 23 març 2024].