The Killing of a Sacred Deer

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaThe Killing of a Sacred Deer

Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
DireccióYorgos Lànthimos
Protagonistes
Colin Farrell

Nicole Kidman

ProduccióEd Guiney i Yorgos Lànthimos
GuióYorgos Lànthimos i Efthymis Filippou
FotografiaThimios Bakatakis Modifica el valor a Wikidata
MuntatgeYorgos Mavropsaridis Modifica el valor a Wikidata
DistribuïdorCurzon Artificial Eye i Vertigo Média Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenRegne Unit i Irlanda Modifica el valor a Wikidata
Estrena12 octubre 2017 Modifica el valor a Wikidata
Durada109 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalÀngles
Descripció
Gèneredrama, thriller i cinema de terror Modifica el valor a Wikidata
Qualificació MPAAR Modifica el valor a Wikidata
Lloc de la narracióOhio Modifica el valor a Wikidata
Premis i nominacions
Nominacions

IMDB: tt5715874 Filmaffinity: 839710 Allocine: 245011 Rottentomatoes: m/the_killing_of_a_sacred_deer Letterboxd: the-killing-of-a-sacred-deer Mojo: killingofasacreddeer Allmovie: v683463 TCM: 2127948 Metacritic: movie/the-killing-of-a-sacred-deer TMDB.org: 399057
Facebook: TheKillingOfASacredDeer Twitter (X): sacreddeermovie Instagram: sacreddeermovie Modifica el valor a Wikidata


The Killing of a Sacred Deer (trad: "El "sacrifici" d'un cérvol sagrat") és una pel·lícula de terror psicològic del 2017 dirigida per Yorgos Lànthimos i protagonitzada per Colin Farrell, Nicole Kidman, Barry Keoghan, Raffey Cassidy, Sunny Suljic, Alicia Silverstone i Bill Camp. El guió de Lanthimos i Efthymis Filippou es va inspirar en la tragèdia grega Ifigenia a Àulida d'Eurípides. Va ser seleccionada per competir per la Palma d'Or a la secció de competició principal del Festival de Canes on, finalment, va guanyar el premi al millor guió.[1][2]

Sinopsi[modifica]

Steven Murphy, un cirurgià cardíac (Collin Farrell) convida a dinar a Martin, un adolescent (Barry Keoghan) amb la seva família, la dona Anna (Nicole Kidman), la filla Kim (Raffey Cassidy) i el petit Bob (Sunny Suljic). Martin és el fill d’un pacient que va morir durant una operació i que s’ha anat veient regularment amb l’Steven. Per compensar-lo, Martin convida a l'Steven a casa seva perquè pugui compartir un sopar amb la seva mare (Alicia Silverstone). Després de l'àpat, Martin deixa l'Steven amb la seva mare que li diu que, malgrat el que va passar amb el seu marit, el cirurgià té unes mans magnifiques i comença a xuclar-li els dits. Desconcertat, l’Steven fuig i talla la relació amb en Martin. Tanmateix, el xicot comença una relació amb la Kim.

Per excitar el seu marit al llit, sovint l'Anna simula estar anestesiada. Un dia, l'Steven comprova que el seu fill Bob no pot aixecar-se del llit perquè no sent les cames. Les proves a l’hospital no expliquen la paràlisi i és aleshores quan Martin anuncia a Steven el seu macabre pla: com que el considera culpable de la mort del seu pare, suggereix que mati un membre de la seva família en reparació; si es nega, la seva dona i els seus fills moriran lentament en tres fases: paralitzats, incapacitats per menjar i els hi sagnaran els ulls. De fet, en Bob ja es nega a menjar, i tot seguit és el torn de Kim de quedar paralitzada.

Nicole Kidman : presentació de The Killing Of A Sacred Deer al Toronto Film Festival 2017
Colin Farrell durant la presentació de la pel·lícula al Toronto Film Festival 2017

A l'hospital segueixen fent proves als germans Murphy on estan ingressats, descobrint que, sense cap lògica, tenen bona salut. Steven revela el xantatge de Martin a l'Anna. Més endavant Anna descobreix que el seu marit havia estat bevent abans de la intervenció i que, per tant, va causar la mort del pare d'en Martin. Sense poder-hi fer res, els germans abandonen l'hospital i tornen a casa. L'Anna visita a en Martin i li pregunta per que ella i els seus fills han de pagar per culpa del seu marit. Martin li diu que l'Steven va matar al seu pare i que aquest va començar a flirtejar amb la seva mare.

Quan les coses empitjoren, l’Steven es nega a sacrificar qualsevol dels seus fills, però els ulls d'en Bob comencen a sagnar obligant a l'Steven a fer la seva elecció. A l'escena final, l’Steven, l’Anna i la Kim, es retroben en Martin per casualitat en un restaurant.

Repartiment[modifica]

Anotacions sobre la pel·lícula[modifica]

La pel·lícula es va estrenar al Festival de Canes el 22 de maig de 2017, però la seva estrena als cinemes fou el 20 d’octubre de 2017 als Estats Units.[3]

Va guanyar el premi al millor guio al Festival de Canes 2017 i el premi de la crítica Jose Luis Guarner al Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya de 2017.[4]

La resposta de la crítica a la pel·lícula va ser majoritàriament positiva i va recaptar 10 milions de dòlars a tot el món.[5]

Referències[modifica]

  1. «The Killing of a Sacred Deer booed at Cannes despite positive reviews» (en anglès), 22-05-2017. [Consulta: 28 novembre 2023].
  2. «Sitges 2017: ‘The Killing of a Sacred Deer’ es un intenso film de terror» (en castellà), 06-10-2017. [Consulta: 28 novembre 2023].
  3. Wilkinson, Alissa. «In The Killing of a Sacred Deer, a Greek myth becomes a family’s descent into hell» (en anglès), 31-05-2017. [Consulta: 28 novembre 2023].
  4. «'The killing of a sacred deer' de Yorgos Lanthimos, un dels grans impactes de Sitges 2017» (en castellà), 07-10-2017. [Consulta: 28 novembre 2023].
  5. «The Killing of a Sacred Deer - Rotten Tomatoes» (en anglès), 20-10-2017. [Consulta: 28 novembre 2023].