The Ten

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaThe Ten
Fitxa
DireccióDavid Wain Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
ProduccióKen Marino, Paul Rudd i Rashida Jones Modifica el valor a Wikidata
GuióKen Marino i David Wain Modifica el valor a Wikidata
MúsicaCraig Wedren Modifica el valor a Wikidata
ProductoraMadman Entertainment Modifica el valor a Wikidata
DistribuïdorTHINKFilm i Netflix Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenEstats Units d'Amèrica i Mèxic Modifica el valor a Wikidata
Estrena2007 Modifica el valor a Wikidata
Durada93 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalanglès Modifica el valor a Wikidata
Coloren color Modifica el valor a Wikidata
Recaptació785.528 $ Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Gènerecomèdia Modifica el valor a Wikidata
Representa l'entitatDeu manaments Modifica el valor a Wikidata

IMDB: tt0811106 Filmaffinity: 319339 Allocine: 111932 Rottentomatoes: m/10007947-ten Letterboxd: the-ten Mojo: ten Allmovie: v357995 TCM: 649503 Metacritic: movie/the-ten TV.com: movies/the-ten TMDB.org: 13173 Modifica el valor a Wikidata

The Ten és una pel·lícula de comèdia estatunidenca del 2007 dirigida per David Wain i coescrita per Ken Marí en ThinkFilm. La pel·lícula va ser llançada el 3 d'agost de 2007. El DVD va ser llançat el 15 de gener de 2008.[1]

Trama[modifica]

Deu històries, cadascuna inspirada en els Deu Manaments:

1: "Thou Shalt Worship No God Before Me" Un home (Adam Brody) es converteix en una celebritat després de caure d'un avió i estar de manera duradora incrustat al sòl. Després d'un ràpid ascens a la fama, es torna orgullós i arrogant, referint-se a si mateix com un Déu. La seva carrera s'enfonsa i ho perd tot. La seva promesa (Winona Ryder) el deixa.

2: "Thou Shalt Not Take the Lord's Name in Vain" Una bibliotecària (Gretchen Mol) té un despertar sexual a Mèxic amb un noi local (Justin Theroux) que resulta ser Jesucrist. Eventualment s'estableix i es casa amb el seu company de treball (A. D. Milers), però es recorda de la seva aventura amb Jesús quan la seva família resa abans d'un menjar.

3 "Thou Shalt Not Murder" Un doctor (Ken Marí) mata al seu pacient en deixar-li un parell de tisores dins del seu abdomen durant una cirurgia. Malgrat esperar que retiressin els càrrecs pel fet que va deixar les tisores "com un babau", el jutge i el jurat el condemnen a una vida a la presó.

4 "Honor Thy Mother and Thy Father" Una mare blanca (Kerri Kenney-Silver) recluta a un imitador d’Arnold Schwarzenegger (Oliver Platt) per a ser la figura paterna del seu fill negre després d’assabentar-se que ell és el seu pare biològic. Es revela que el seu pare és en realitat Arsenio Hall, però decideixen mantenir a l'imitador d'Arnold com a part de la família; malgrat no ser capaç d'imitar a Arsenio, ell pot fer una molt bona impressió d’Eddie Murphy.

5 "Thou Shalt Not Covet Thy Neighbor's Goods" Un detectiu de policia (Liev Schreiber) cobdícia del seu veí (Joe Lo Truglio) una màquina d'escaneig.

6 "Thou Shalt Not Covet Thy Neighbor's Wife" Un presoner (Rod Corddry) desitja un reclús com a "puta" (el doctor de la tercera història) de la seva propietat.

7 "Thou Shalt Not Steal" La dona (Winona Ryder) de la primera història, en haver-se casat recentment amb un presentador de televisió, s'enamora d'un ventríloc de marionetes, els roba i fuig per a tenir una relació romàntica amb ell.

8 "Thou Shalt Not Bear False Witness" El ventríloc, en haver perdut el seu ninot i convertir-se en un addicte a l’heroïna i no tenir llar, li narra a un altre home sense llar una història sobre un rinoceront d'animació (veu de H. Jon Benjamin) que es guanya reputació de mentider.

9 "Thou Shalt Not Commit Adultery" Jeff Reigert (Paul Rudd) presenta totes aquestes històries en una audiència, mentre lluita amb el seu propi dilema: haver de triar entre la seva bella esposa (Famke Janssen) i el seu amant una mica més jove (Jessica Alba).

10 "Remember the Sabbath and Keep It Holy" L'espòs de la segona història (A.D. Milers) se salta a l'església amb la seva família per a despullar-se amb els seus amics i escoltar a Roberta Flack.

Repartiment[modifica]

Recepció[modifica]

La pel·lícula va rebre crítiques diverses. Segons el lloc web de l'agregador de ressenyes Rotten Tomatoes, el 36% dels crítics han donat a la pel·lícula una crítica positiva basada en 81 crítiques, amb una valoració mitjana de 5,12/10. El Consens de Crítics del lloc diu: "Tot i que alguns dels esbossos que formen The Ten són humorístics, el to desigual i aleatori de la pel·lícula fa que es desfaci."[2] A Metacritic, , la pel·lícula té una puntuació mitjana ponderada de 50 sobre 100 basada en 22 crítics, que indica "crítiques mixtes o mitjanes".[3]

Referències[modifica]

  1. Why David Wain's 'The Ten' Is Still Sketch Gold Ten Years Later, vulture.com 4 d'agost de 2017
  2. «The Ten (2007)». Rotten Tomatoes. Fandango. [Consulta: 14 maig 2019].
  3. «The Ten Reviews». Metacritic. CBS Interactive. [Consulta: 14 maig 2019].

Enllaços externs[modifica]