Thomas Cech

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Thomas R. Cech)
Infotaula de personaThomas Cech

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement8 desembre 1947 Modifica el valor a Wikidata (76 anys)
Chicago (Illinois) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat de Califòrnia a Berkeley
Grinnell College
Iowa City High School Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballBioquímica, molecular biology, genetics, and bioengineering (en) Tradueix i biologia del càncer Modifica el valor a Wikidata
Ocupacióbioquímic, professor d'universitat, químic, acadèmic Modifica el valor a Wikidata
OcupadorUniversitat de Colorado
Universitat de Colorado a Boulder, professor distingit Modifica el valor a Wikidata
Membre de
Premis

Lloc webexperts.colorado.edu… Modifica el valor a Wikidata

Thomas Robert Cech (Chicago, Illinois, 8 de desembre de 1947) és un químic, bioquímic i professor universitari estatunidenc guardonat amb el Premi Nobel de Química l'any 1989.

Biografia[modifica]

De ben petit la seva família es traslladà a la ciutat d'Iowa, situada a l'estat del mateix nom. Va estudiar química al Grinnell College, on es graduà el 1970, i posteriorment realitzà el seu doctorat a la Universitat de Berkeley l'any 1975. Aquell mateix any entrà a treballar a l'Institut Tecnològic de Massachusetts, i el 1978 fou nomenat professor de química i bioquímica a la Universitat de Colorado.

Recerca científica[modifica]

L'àrea principal de la recerca de Thomas Cech és la del procés de transcripció genètica del nucli de les cèl·lules, observant com el codi genètic de l'ADN es transcriu en ARN. En col·laboració amb Sidney Altman va descobrir que per aconseguir la unió de fragments d'ARN era necessari la presència del nucleòsid, component bàsic de l'ARN, sense la necessitat de ser-hi present qualsevol altra activitat catalítica.

L'any 1989 fou guardonat, juntament amb Sidney Altman, amb el Premi Nobel de Química pels descobriments dels processos químics de propietats catalitzadores de l'àcid Ribonucleic.

Enllaços externs[modifica]

  • «Thomas Cech» (en anglès). The Nobel Prize. The Nobel Foundation.