Thule

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Aquest article tracta sobre l'illa de Thule. Vegeu-ne altres significats a «Societat Thule».
Thule documentada com a Tile a la carta marina d'Olaus Magnus, feta el 1539

Thule fou una mítica illa del nord de l'oceà Atlàntic, descoberta pel navegant grec Píteas, que hi va arribar després d'un viatge de sis dies iniciat a les illes Orkney. El navegant indica que a l'illa era de dia 24 hores durant l'estiu i era de nit 24 hores durant l'hivern; no tenia gaires animals ni fruits, i produïa un petit gra. No se sap ben bé a quin lloc correspon; els gots anomenaven Tiel o Tiule les terres remotes en general. Ptolemeu pensa que es tracta de les Shetland, en concret de la més gran del grup, avui anomenada Mainland. Autors més moderns consideren que potser fou Islàndia o algun punt de la costa de Noruega (en concret, hi ha un lloc anomenat Thile o Thilemark) o de Dinamarca (a Jutlàndia, hi ha un punt que es diu Thy o Thyland).

Thule en l'actualitat[modifica]

Thule és el nom donat a un lloc de Groenlàndia al nord-oest de l'illa, també conegut com a Dundas. Durant la guerra freda, els americans hi van establir una base, que encara conserven, i els habitants esquimals foren traslladats a un llogaret proper anomenat Qaanaaq. Rasmussen va sortir de Thule en les seves expedicions (1912-1923) per estudiar la vida i costums dels esquimals.

Un accident similar al de Palomares va ocórrer el 21 de gener de 1968 a la base aèria de Thule. Un accident en pista va provocar l'incendi i posterior explosió d'un Boeing B-52 Stratofortress que duia 4 bombes B28 com les de Palomares. Aquí sí que es va fer un estudi epidemiològic, i la taxa de càncer entre els treballadors que van participar-ne en la neteja era un 50% superior a la de la població general. Va haver-hi també informes d'esterilitat i altres trastorns associats a la radioactivitat.