Tiberi Claudi Pompeià

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Tiberi Claudi Pompeià (Tiberius Claudius Pompeianus) fou el fill d'un cavaller romà d'Antioquia que va ascendir a les més altes posicions a l'estat en temps de Marc Aureli. Fou pare de Tiberi Claudi Pompeià Quintià.

Entre altres missions, fou enviat com a llegat contra els bàrbars de l'altre costat del Rin quan volien entrar a Itàlia. El 173 fou cònsol i cònsol sufecte probablement el 176; es va casar amb Ànnia Lucil·la la filla de l'emperador abans del període habitual de dol pel seu primer marit Luci Ver. Li fou encarregada la custòdia del jove Còmmode i un dels pocs que es va salvar del tirà, a causa del fet que li va tolerar les seves bogeries i el va ajudar en els seus vicis.

Després es va retirar a la vida privada i Pertinax, que havia servit a les seves ordres, el va tractar amb la màxima distinció i Didi Julià el va convidar a sortir del seu retirament a Tàrraco i pujar al tron, que va refusar. Lampridi pensa que va morir al final del regnat de Còmmode i per orde d'aquest però diverses testimonis el mostren encara viu en temps de Septimi Sever.