Tigranes V d'Armènia

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de personaTigranes V d'Armènia
 Rei d'Armenia 

Activitat professional
Ocupació Sobirà
Època Imperi romà
Dades familiars
Dinastia Artàxides
Pares Alexandre, fill d'HerodesGlafira
Modifica dades a Wikidata

Tigranes V fou rei d'Armènia des de l'any 6 fins al 10 o l'11. Un nebot seu serà rei 40 anys després amb el nom de Tigranes VI d'Armènia.

Segons unes fonts era de la dinastia nacional armènia dels artaxides i segons altres era fill de l'assassinat. Les darreres investigacions semblen concloure que era fill d'Alexandre Herodes (i de la seva esposa Mariamne) i nét d'Herodes el Gran. Alexandre fou un dels fills executats per Herodes el Gran. Va deixar una vídua, Glafira, filla del rei de Capadòcia Arquelau i d'una princesa armènia no coneguda, la qual era la mare de Tigranes V. Va rebre les insígnies de Roma després de la mort d'Artavasdes VI

No va acontentar ni als romans ni als parts, i finalment els nobles armenis el van deposar i van cridar un altre cop a la reina Erato (vers l'any 11) que segurament ja estava treballant per tornar des de la mort d'Artavasdes VI. El país va caure en l'anarquia.

Aquest Tigranes seria probablement el personatge d'aquest nom que va ser executat l'any 36 per participar en la conspiració de Gai Galba contra Tiberi, i del que Tàcit diu que fou "en altre temps sobirà d'Armènia".

Bibliografia[modifica]

  • René Grousset, Histoire de l’Arménie des origines à 1071, Paris, Payot, 1947