Timoteu II d'Alexandria

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaTimoteu II d'Alexandria
Biografia
NaixementEgipte Modifica el valor a Wikidata
Mort31 juliol 477 Modifica el valor a Wikidata
SepulturaCatedral de Sant Marc Modifica el valor a Wikidata
Patriarca Copte d'Alexandria
Patriarca d'Alexandria
Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióCristianisme ortodox Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballFilosofia Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciósacerdot Modifica el valor a Wikidata

Timoteu II d'Alexandria, anomenat Timoteu Eluros va ser patriarca d'Alexandria per dues vegades, del març de l'any 457 al gener del 460 i del 475 fins a la seva mort el 477, usurpant la seu les dues vegades al patriarca elegit.[1]

Abans de ser patriarca era monjo. Va ser consagrat bisbe després de la mort de Diòscor d'Alexandria (454) pels que s'oposaven a les conclusions del Concili de Calcedònia i es proclamaven Miafisites, que creien que la naturalesa de Crist és única, i és el fruit de la unió de la humana i la divina, i no tenia dues naturaleses com va declarar el Credo de Calcedònia.

Va ser elegit per una part del poble quan la seu ja estava ocupada per Proteri, i al morir assassinat aquest patriarca, Timoteu, que n'era un dels principals opositors i probablement l'instigador de la seva mort, va ocupar el tron fins que l'emperador Lleó I el va exiliar.

Quan l'emperador usurpador Basilisc favorable als monofisistes i miafisistes va pujar al tron el gener de l'any 475, va enviar Timoteu de nou a Alexandria, on els seus partidaris van expulsar al patriarca Timoteu III i el van tornar a nomenar. Va morir el 31 de juliol de l'any 477 quan encara era patriarca.[2][3]

Referències[modifica]

  1. «Timotheos II». Previous patriarchs. Patriarchate of Alexandria. [Consulta: 31 agost 2023].
  2. Grumel, V. Traite d'etudes byzantines. París: Presses universitaires de France, 1958, p. 443. 
  3. Meyendorff, John. Imperial unity and Christian divisions: the church, 450-680 AD, vol. 2. Crestwood, N.Y: St. Vladimir's Seminary Press, 1989, p. 223. ISBN 9780881410563.