Tira còmica

De Viquipèdia
(S'ha redirigit des de: Tira de premsa)
Salta a la navegació Salta a la cerca
Little Sammy Sneeze, Winsor McCay.

Una tira còmica és una narració seqüencial breu que es desenvolupa a través d'unes poques vinyetes (normalment d'1 a 4, en posició horitzontal). Són obra d'un dibuixant (o bé d'un dibuixant i un guionista) i es publiquen periòdicament en diaris, revistes i pàgines d'Internet.

La tira, si bé pot seguir un fil argumental que es desenvolupa a través de diverses tires, ha de tenir una estructura que permeti el seu funcionament de forma autònoma tant en el format clàssic de plantejament, nus i desenllaç, o bé mitjançant una narració seriada.[1]

Es considera que la sèrie Mutt and Jeff de Bud Fisher, fou la primera tira diària de la història, que es va començar a publicar de forma seriada al San Francisco Chronicle el 15 de novembre de 1907,[2] si bé amb anterioritat ja havien aparegut històries de poques vinyetes en format horitzontal, com A. Piker Clerk de Clare Briggs, o diverses vinyetes del dibuixant Caran d'Ache.

En el format de tira s'han editat les aventures de personatges com Dick Tracy, Tarzan, Flash Gordon, The Pantom, Mandrake o Prince Valiant, però normalment s'associa el format de la tira amb creacions humorístiques a causa de l'èxit de personatges com Popeye, Barney Google, Snoopy, Mafalda, Andy Capp, Mutts, Calvin & Hobbes o, a casa nostra, les tires de Don Plácido, El Bon Jan o Mr Hyde dibuixades per Alfons Figueras, Quico el Progre, de José Luís Martín, Els Farrús de Marçal al diari La Mañana, o Granotes i cuques, dibuixades per Daniel Boada a l'Avui.

Un altre cas són les tires d'humor satíric, on els protagonistes no són personatges imaginaris sinó els polítics. Un mestre d'humor en aquest format és Toni Batllori, que realitza des de 1994 la seva tira diària Ninots al diari La Vanguardia, o Joan Tharrats que ho fa al diari Avui.

Altres autors han dibuixat tires còmiques, ja sigui en format còmic, o amb sàtira política o esportiva: Muntañola, Castanys, Peñarroya, Conti, Vázquez, Carlos Giménez, Oli, Josep Maria Beá, Enric Sió, Enrique Ventura, Joma, Kap, Cifré o Farruqo

Internet ha permès la proliferació de webcomics, on molts autors publiquen les seves tires còmiques. Hi ha alguns intents d'aplegar el màxim de webcomics en català, si bé, molts no són en format de tira.

Articles relacionats[modifica]

Referències[modifica]

  1. Gubern, Romà. El lenguaje de los còmics. Península, 1981
  2. Gaumer, P., Moliterni, C. Diccionario del cómic Barcelona, 1996. Larouse p.309

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Tira còmica

Alguns exemples de tires còmiques: