Tisora d'esporgar

From Viquipèdia
(Redirected from Tisores d'esporgar)
Jump to navigation Jump to search
Una tisora d’esporgar oberta
Diverses tisores d’esporgar.

La tisora d’esporgar o podadora de tisora és un eina agrícola i jardinera per a esporgar. És una espècie de tisora prou forta per a tallar les branques petites.

Va ser inventada per Antoine François Bertrand de Molleville, exministre de Lluís XVI, exiliat per la Revolució Francesa. Va tornar a França el 1815 ja amb el seu invent.

Abans de la invenció de les tisores d’esporgar es feia servir una petita falç modificada anomenada falçó[1] el qual requeria una certa habilitat per al seu ús.

Per esporgar branques molt grosses es fan servir serres manuals o bé motoserres accionades per electricitat o per motors de combustió interna.

Tipus[edit]

  • Les tisores d'esporgar consten de dos mànecs units per un eix en moviment amb dues fulles curtes, poden tenir les dues ganivetes esmolades o només una.[2] Generalment una és d'aresta còncava i sense tall i l'altra convexa i amb tall. Tenen les ganivetes corbes per tal de fer talls nets i propers al tronc.
  • Les tisores d'esporgar d'enclusa tenen una ganiveta esmolada que pressiona sobre una superfície plana que fa d'enclusa.
  • Tisores d'esporgar pneumàtiques.
  • Tisores d'esporgar elèctriques.

Podadores[edit]

  • Per esporgar zones elevades existeixen unes podadores amb un mànec molt llarg accionades amb un sistema de vareta que s'acciona mitjançant un cordill.
  • Les podadores de jardiner (en anglès: loppers) tenen les fulles de tall llargues i proveïdes de mànecs també llargs.

Galeria[edit]

Notes i referències[edit]

  1. «Diccionari català-valencià-balear». [Consulta: 30 desembre 2017].
  2. Falta indicar la publicació. ISSN: 00324558.

Vegeu també[edit]

Enllaços externs[edit]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Tisora d'esporgar