Toni Kukoč

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Toni Kukoc)
Infotaula de personaToni Kukoč

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement18 setembre 1968 Modifica el valor a Wikidata (55 anys)
Split Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
Alçada207 cm Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciójugador de bàsquet Modifica el valor a Wikidata
Activitat1985 Modifica el valor a Wikidata –  2006 Modifica el valor a Wikidata
Nacionalitat esportivaRepública Federal Socialista de Iugoslàvia
Croàcia Modifica el valor a Wikidata
Esportbasquetbol Modifica el valor a Wikidata
LligaNBA Modifica el valor a Wikidata
Posició a l'equipAler Modifica el valor a Wikidata
Elecció al draft perChicago Bulls Modifica el valor a Wikidata
Trajectòria
  Equip
1985–1991 KK Split
1991–1993 Pallacanetro Treviso
1993–2000 Chicago Bulls
2000–2001 Philadelphia 76ers
2001–2002 Atlanta Hawks
2002–2006 Milwaukee Bucks Modifica el valor a Wikidata
Participà en
1999Eurobasket 1999
1996Jocs Olímpics d'Estiu de 1996
1995Campionat d'Europa de bàsquet masculí de 1995
1994Campionat del Món de Bàsquet de 1994
1992Jocs Olímpics d'Estiu de 1992
1991Campionat d'Europa de bàsquet masculí de 1991
1990Campionat del Món de Bàsquet de 1990
1989Campionat d'Europa de bàsquet masculí de 1989
1988Jocs Olímpics d'Estiu de 1988
1987Campionat d'Europa de bàsquet masculí de 1987 Modifica el valor a Wikidata
Premis

FIBA: 101381 NBA: 389
Medaller
Basquetbol
Jocs Olímpics
Plata Seül 1988 bàsquet masculí
Plata Barcelona 1992 bàsquet masculí

Toni Kukoc, anomenat "La pantera rosa", és un exjugador de bàsquet nascut a Split (Croàcia) el 18 de setembre de 1968. Mesura 2.07 m i pesa uns 107 kg. La seva posició natural era la de 4 (aler pivot), però per les seves condicions tècniques era capaç de jugar en diverses posicions del camp, des del lloc de base, passant per escorta i aler, fins a la citada anteriorment d'aler pivot.

Es tracta d'un dels millors i més històrics jugadors europeus del bàsquet, sempre amb el seu etern 7 a l'esquena. Va començar a sobresortir des de molt jove, proclamant-se campió d'Europa, primer en el campionat Sub-16 l'any 1985 i, posteriorment, en el campionat Sub-18 el 1986. L'any següent Toni Kukoc es proclamaria campió del món Sub-18 amb la selecció iugoslava i, ell en particular, seria nomenat millor jugador del torneig. Destaca especialment la seva actuació en el partit de semifinals contra la selecció dels EUA, en el qual va anotar onze triples en dotze intents.

Ja com a jugador professional va liderar un dels millors equips europeus de tots els temps: la Jugoplastika Split. Va començar la seva carrera en la temporada 85/86 amb només 17 anys. La temporada següent, ja era un component important en l'equip. Aquest mateix any guanyaria la medalla de bronze en el Campionat Europeu amb la selecció iugoslava. L'any següent, en la temporada 87/88 guanyaria la lliga nacional amb la Jugoplastika i seria plata olímpica amb la seva selecció, perdent en la final contra la Unió Soviètica. La temporada 88/89 es començaria a forjar la llegenda de la Jugoplastika, al vèncer en la final de la Copa d'Europa de bàsquet al Maccabi Tel Aviv israelià. Aquest mateix any, també guanyaria la lliga del seu país i l'or europeu amb Iugoslàvia. La temporada 89/90 ho guanyaria absolutament tot: lliga, copa i Copa d'Europa, guanyant aquesta vegada el FC Barcelona. Kukoc comptava amb uns companys de luxe, entre els quals figuraven estrelles de la talla de Strenovic, Ivanovic, Sobin, Radja, Naumoski, Perasovic, Savic i Tabak. Aquest mateix any, Kukoc es va proclamar campió del món amb Iugoslàvia.

La temporada 90/91, el seu últim any a Iugoslàvia, va tornar a guanyar lliga, copa i Copa d'Europa, aquesta última derrotant una vegada més al Barcelona en la final. També guanyaria una vegada més l'or en el Campionat d'Europa amb Iugoslàvia, l'últim aconseguit com a equip unificat. Kukoc, que havia estat nomenat millor jugador europeu en els últims tres anys, estava llest per a donar el gran salt a l'NBA. No obstant això, i malgrat haver estat triat en el Draft, el jugador croata romandria a Europa encara dos anys més.

La temporada 91/92 va ser contractat per la Benetton Treviso. En la seva primera temporada, guanya el campionat italià després de derrotar en la final al Scavolini Pesaro i queda subcampió de la Copa perdent contra aquest mateix equip. Amb la recent formada selecció croata assoleix la plata en els Jocs Olímpics de 1992, caient en la final contra el Dream Team dels EUA.

La temporada 92/93 es proclama campió de Copa al vèncer en la final a la Virtus Bolonya i queda subcampió de Lliga contra aquest mateix equip. En la Copa d'Europa també queda subcampió al caure en la final contra el CSP Limoges francès.

NBA[modifica]

L'any 1990 Toni Kukoc va entrar en el Draft de l'NBA amb el número 29 de segona ronda, escollit pels Chicago Bulls. Però no va ser fins a la temporada 93/94 en la qual, després d'una reeixida carrera a Europa, i amb vint-i-cinc anys, va donar el gran pas de jugar en l'NBA. En el seu primer any va jugar en qualitat de reserva, malgrat la qual cosa va aconseguir unes bones estadístiques i va entrar en el segon equip Rookie. Amb tot, els Chicago Bulls van caure en els playoff contra els New York Knicks. Aquest mateix any, en el Mundial quedaria en tercer lloc, obtenint la medalla de bronze amb la samarreta de Croàcia.

L'any següent, en la temporada 94/95, la del primer retorn de Michael Jordan, les prestacions de Kukoc van pujar amb escreix, sent gairebé tota la temporada jugador titular de l'equip. Aquesta vegada caurien eliminats pels Orlando Magic en segona ronda de playoffs. Amb la selecció guanyaria la seva última medalla a nivell de selecció, la setena, aquesta vegada un bronze europeu.

El 1995 començaria una de les eres més dominants de l'NBA: la dels millors Bulls de tots els temps. La temporada 95/96 Kukoc tenia la funció de sisè home i, amb uns nombres brillants, va ser nomenat el millor sisè home de l'NBA. Aquest any, aconseguiria el seu primer títol en l'NBA en vèncer en la final als Seattle Supersonics.

La temporada 96/97, continuant amb la seva condició de reserva de luxe, obté el seu segon títol NBA, aquesta vegada guanyant als Utah Jazz. L'any següent guanyaria el seu tercer anell, una altra vegada davant els Utah Jazz. Després de la consecució de tres anells consecutius, els Bulls sofreixen una reestructuració tràgica per als seus interessos (retirada de Jordan, marxa de Scottie Pippen i Dennis Rodman…), per la qual cosa en la temporada 98/99 Kukoc es converteix en el jugador franquícia de l'equip.

La temporada següent, després de sis anys i mig en els Bulls, és traspassat als Philadelphia 76ers, on torna al rol de jugador de banqueta de qualitat. En l'any 00/01, Kukoc s'adona que realment no compta molt per al seu equip, on cada vegada gaudeix de menys minuts. Abans d'acabar la temporada és traspassat als Atlanta Hawks, on finalitza la temporada de forma estel·lar. Roman una temporada més en Atlanta, en qualitat de reserva i és traspassat l'any següent als Milwaukee Bucks, on als seus 38 anys i després de 13 anys d'experiència en l'NBA ha acabat la seva carrera.

Retirada[modifica]

El 12 de setembre del 2006 Kukoc informà que si no rebia ofertes dels Bucks o dels Bulls optaria per retirar-se del bàsquet. Malgrat rebre ofertes d'altres equips, Kukoc expressà el seu desig de quedar-se prop de la seva llar a Highland Park (Illinois).

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Toni Kukoč