Torre des Garroveret

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Torre des Garroveret
Imatge
Dades
TipusTorre de sentinella Modifica el valor a Wikidata
Part deTorres de defensa a les Pitiüses Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaFormentera (Balears) Modifica el valor a Wikidata
Localitzaciócap de Barbaria Modifica el valor a Wikidata
Map
 38° 38′ 38″ N, 1° 23′ 48″ E / 38.64377°N,1.39655°E / 38.64377; 1.39655
Bé d'interès cultural
Data30 novembre 1993
IdentificadorRI-51-0008597

La Torre des Garroveret també coneguda com a Torre del Cap de Barbaria, és una de les torres de guaita per a defensa de les costes de les illes Pitiüses de l'atac dels pirates. És la més meridional de les construïdes a l'illa de Formentera, i de les Pitiüses i controlava la navegació entre el sud i l'oest.[1]

Situada a 65 metres per sobre del nivell del mar en la punta des Garroveret, en la zona del Cap de Barbaria, es troba una torre de vigilància construïda en 1763 per l'enginyer García Martínez amb el projecte del militar i enginyer mallorquí Joan Ballester i Zafra.[1]

De forma troncocònica, la torre té nou metres d'alt i està dividida en dues plantes i una plataforma superior amb una garita des d'on les vistes són espectaculars. La porta d'entrada es troba en el pis superior i, des d'allí, s'arriba al pis inferior i a la plataforma per unes escales adossades al mur.

Totes les torres de Formentera del segle xviii estan construïdes amb pedra calcària i morter de calç i compten amb sis nervis de blocs de marès repartits uniformement al llarg del seu perímetre.

Després de la seva construcció, la torre des Garroveret va ser una torre de defensa activa, ja que comptava amb un dels canons que estaven a l'Església de Sant Francesc, però ja el 1824 va ser desartillada, passant a ser només una torre de vigilància.

Aquest sistema de torres de defensa i vigilància va garantir la seguretat de la població i va contribuir al procés de repoblació de Formentera iniciat a la fi del segle xvii.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «Garroveret, torre des». Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera.
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Torre des Garroveret