Tractat d'Aigun

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula esdevenimentTractat d'Aigun
Imatge
Map
 50° 16′ N, 127° 28′ E / 50.27°N,127.47°E / 50.27; 127.47
Tipustractat internacional Modifica el valor a Wikidata
Data16 maig 1858 (Julià) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióAigun (RP Xina) Modifica el valor a Wikidata
Signatari
Límits de la Manxúria adjudicada a la Xina (roig fosc) i els territoris cedits a Rússia (roig clar) pel Tractat d' Aigun.

El Tractat d'Aigun va ser un acord subscrit el 1858 entre els representants de l'Imperi Rus i la dinastia Qing de la Xina en la localitat manxú d'Aigun. Era un dels anomenats tractats desiguals, juntament amb el Tractat de Tianjin de 1858 i la Convenció de Pequín de 1860, atès que una Rússia forta va obligar una dèbil Xina a acceptar un acord injust.[1]

Aquest tractat era en realitat la revisió d'un altre anterior, el Tractat de Nértxinsk de 1689, en el qual es van acordar per primera vegada les fronteres entre Xina i Rússia, i del tractat de Kiakhta (1727-1728). Pel nou acord d'Aigun, Xina va cedir a Rússia els seus territoris situats a l'esquerra del riu Amur i les muntanyes Sikhoté-Alín, mentre que la Xina va mantenir la riba dreta fins al Riu Ussuri. Malgrat que no es mencionava en el tractat, l'illa de Sakhalín va passar, de facto, a Rússia. La regió d’Ussuriisky passava a ser administrada conjuntament pels dos països. Es va acordar també que els rius Amur, Sungari i Ussuri serien oberts exclusivament al trànsit de bucs xinesos i russos, i que no existirien restriccions al comerç en la zona. Les illes serien governades de forma conjunta.

Referències[modifica]

  1. Denisov, Igor. «Aigun, Russia, and China’s “Century of Humiliation”» (en anglès). Carnegie Moscow Center. [Consulta: 9 setembre 2021].