Transcriptasa inversa

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Estructura molecular de la transcriptasa inversa.

La transcriptasa inversa, reversotranscriptasa o retrotranscriptasa és un enzim de tipus ADN-polimerasa, que té com a funció sintetitzar ADN de doble cadena utilitzant com a motlle ARN monocatenari, és a dir, catalitzar la retrotranscripció o transcripció inversa. Aquest enzim es troba present en els retrovirus. El seu nom obeeix al fet que el procés normal de la transcripció genètica, la que es pot anomenar "directa", codifica l'ARN a partir de la seqüència inicial d'ADN, i no al revés. Una forma senzilla de síntesi d'ADN de doble cadena a partir de transcriptasa inversa, també anomenada ADN/ARN-polimerasa dirigida, és partint d'un encebador cua de poli-T que establiria bases complementàries amb la cua de poli-A de l'ARN transcrit del bri que es va a sintetitzar, que forma un híbrid ARN/ADN. Aquest híbrid pot separar mitjançant ribonucleases, i després, amb l'acció d'una DNA-polimerasa i un nou encebador, ser completada el bri d'ADN de doble cadena. En la biologia molecular i la bioquímica, la transcriptasa inversa, també coneguda com a ADN polimerasa depenent d'ARN, és un enzim ADN polimerasa que transcriu una sola cadena d'ARN en una sola cadena d'ADN. També ajuda en la formació d'una doble hèlix d'ADN una vegada que l'ARN ha experimentat una transcripció inversa en una sola cadena de cDNA. La transcripció inversa implica la síntesi d'ADN a partir de l'ARN.

La transcriptasa inversa va ser descoberta per Howard Temin a la Universitat de Wisconsin-Madison, i de forma independent per David Baltimore el 1970 al MIT. Els dos van compartir el Premi Nobel de Medicina o Fisiologia el 1975 amb Renato Dulbecco pel seu descobriment. Transcriptasa inversa ben estudiades inclouen:

  • VIH-1 de la transcriptasa inversa d'humans de tipus virus de la immunodeficiència 1 (AP 1HMV)
  • M-MLV transcriptasa inversa del virus de la leucèmia murina Moloney
  • La transcriptasa inversa AMV del virus de la mieloblastosis aviària
  • La telomerasa transcriptasa inversa que manté els telòmers dels cromosomes eucariotes

Procés de la transcripció inversa[modifica | modifica el codi]

La transcriptasa inversa crea ADN d'una sola cadena a partir d'una plantilla d'ARN.

En les espècies de virus amb la transcriptasa inversa mancada d'activitat de la polimerasa depenent d'ADN, la creació d'ADN de doble cadena, possiblement, es pot fer per polimerasa δ codificada per l'hoste, confonent l'ADN-ARN víric per a un encebador i la síntesi d'un ADN de doble cadena per mecanisme similar com en un llevador d'encebador molecular, on l'ADN novament sintetitzat desplaça la plantilla original d'ARN.

El procés de transcripció inversa és extremadament propens a errors i és durant aquest pas que poden ocórrer mutacions. Aquestes mutacions poden causar resistència als medicaments antivirals.

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]