Trau

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Trau.

Es denomina trau la incisió, generalment recta, feta en una peça de roba (camisa, jaqueta, abric, etc.) per tal de cordar-la fent-hi passar un botó.[1] El botó i el trau configuren un tipus de tancament tèxtil.

Els traus són fenedures practicades en la part oposada a la posició del botó de manera que passant aquest a través del trau queda tancada o fixada la peça. Perquè no s'obrin, els traus van rematats amb tela o més freqüentment amb fil. Per aconseguir puntades més gruixudes i donar-los bona presència, es recomana l'ús de fil de torzal o fil doble. Generalment, els traus es rematen a màquina i es recomana que la puntada sigui molt junta perquè no s'esfilagarsin.

Algunes recomanacions per fabricar traus són:

  • La mesura del trau ha de ser adequada a les dimensions del botó que ha d'estar disponible al moment de la seva confecció. Per a botons de forma irregular és aconsellable fer una prova sobre una altra tela abans d'obrir el trau.
  • Els traus alineats en una peça han de tenir tots la mateixa mesura.
  • Per assegurar el seu cosit, es recomana posar una entretela en les parts de la peça on ha d'anar col·locat el trau.

Curiositats[modifica]

El trau de la solapa de jaquetes o abrics procedeix del seu origen militar. Les casaques anaven cordades en el punt d'arrencada del coll i es descordaven solament per comoditat. Els sastres van mantenir el trau en el lloc en què es trobava encara que en l'actualitat no existeix botó a l'altre costat. El trau en la solapa masculina serveix actualment per col·locar algun ornament com un clavell, o un altre tipus de flor, a part de pins, insígnies, oficials o d'algun tipus d'associació o condecoracions d'empresa per motius diversos.

En una peça es denomina trau a l'orifici o tall resultant de la unió de dos cercles, generalment iguals i en línia.

Referències[modifica]

  1. No s'ha de confondre el trau amb l'ullet, que és un foradet rodó per on es passa un cordó, i que s'usa sobretot en certs tipus de calçat (com ara sabates i botes de cordons), però rarament en la roba.