Trenta-sis Estratagemes

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Llevat que s'especifique el contrari, els textos xinesos en aquest article estan escrits en format "xinès tradicionalxinès simplificat, pinyin". En els casos on caràcters tradicionals i simplificats xinesos són idèntics, el terme xinès s'escriu una vegada.
Infotaula de llibreTrenta-sis Estratagemes
Tipusobra literària Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
Autorvalor desconegut Modifica el valor a Wikidata
Llenguaxinès clàssic Modifica el valor a Wikidata
PublicacióQi del Sud
Format per36
Dades i xifres
Temastrategem (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Gènereassaig Modifica el valor a Wikidata

Els Trenta-sis Estratagemes va ser un assaig xinès utilitzat per a il·lustrar una sèrie d'estratagemes utilitzats en la política, la guerra, així com en la interacció civil.

Els estratagemes són sovint mal anomenats estratègies, però, un estratagema (sinònim d'engany) no és el mateix que una estratègia (per ser un pla o esquema a llarg termini).

Origen[modifica]

El nom de la col·lecció prové del Llibre de Qi, en el seu setè volum biogràfic, Biografia de Wáng Jìngzé (王敬則傳/王敬则传).[1]

Capítol 2: Estratagemes de Tracte amb l'Enemic[modifica]

  • (敵戰計)

Tanca la porta per atrapar el lladre[modifica]

  • (關門捉賊/关门捉贼, Guān mén zhuō zéi)
  • Per a capturar al seu enemic, o més en general en les guerres, per a donar el colp final al teu enemic, vostè ha de planificar amb prudència si vol tindre l'èxit. No s'afanye en l'acció. Abans de "moure a matar", primer talle les rutes d'escapament del seu enemic, i talle les rutes a través de les quals l'ajuda exterior puga arribar a ell.

Referències[modifica]

  1. «Original Text of the Biography of Wáng Jìngzé, Llibre de Qi (xinès tradicional)». Arxivat de l'original el 2009-02-03. [Consulta: 27 novembre 2006].

Bibliografia[modifica]

  • The Thirty-six Strategies Of Ancient China de Stefan H. Verstappen
  • The 36 Secret Strategies of the Martial Arts: The Classic Chinese Guide for Success in War, Business and Life de Hiroshi Moriya, William Scott Wilson
  • The Book of Stratagems de Harro von Senger. ISBN 0140169547
  • The 36 Stratagems for Business: Achieve Your Objectives Through Hidden and Unconventional Strategies and Tactics de Harro von Senger. ISBN 9781904879466

Enllaços externs[modifica]