Tres Joies

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
symbole bouddhiste, The Three Jewels
Les Tres Joies

Les Tres Joies (sànscrit: triratna ; pâli: tiratana ; xinès: sānbǎo 三宝) fa referència a tres conceptes que una persona budista pren com a referent, com a refugi, com a seguidor dels ensenyaments de Siddharta Gautama. És una expressió comuna en el jainisme,.[1] l'hinduisme i el budisme.[2]

Les Tres Joies són:

  1. Buda: éssers il·luminats, nirvana o il·luminació.
  2. Dharma: l'ensenyament del budisme, l'enteniment correcte.
  3. Sangha: la comunitat de budistes, la puresa fonamental.

Aquesta acció ve a significar que una vegada la persona ha comprès el sentit d'alliberament que subjeu en aquest camí, assumirà que mentre duri la seva existència –o fins i tot, en altres existències– voldrà romandre vinculat per sempre al que són les Tres Joies.

En moltes escoles budistes existeix algun tipus de cerimònia oficiada per un monjo o mestre que ofereix la presa de preceptes. Això és una manifestació pública del compromís però no és alguna cosa indispensable. La persona pot per ella mateixa prendre refugi amb sinceritat i és del tot suficient.

Referències[modifica]

  1. Jainism The World of Conquerors, par Natubhai Shah, volume II, page 44, ISBN 812081939X
  2. (anglès) The Princeton dictionary of buddhism par Robert E. Buswell Jr et Donald S. Lopez Jr aux éditions Princeton University Press, ISBN 0691157863, p. 704.

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]