Sant Feliu de Torelló

(S'ha redirigit des de: Tres creus de Torelló)
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Sant Feliu de Torelló
Imatge
Dades
TipusEsglésia Modifica el valor a Wikidata
ConstruccióXVII, XX
Característiques
Estil arquitectònicarquitectura barroca Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaTorelló (Osona) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióC. Mossèn Parassols, 2 - pl. de la Vila. Torelló (Osona)
Map
 42° 02′ 49″ N, 2° 15′ 47″ E / 42.04698°N,2.26318°E / 42.04698; 2.26318
BCIL
IdentificadorIPAC: 24452

Sant Feliu de Torelló és una església catalogada com a monument del municipi de Torelló (Osona) i protegida com a bé cultural d'interès local.

Descripció[modifica]

Església de tres naus amb el transsepte marcat i una cúpula al creuer. La nau es divideix en quatre trams el primer, als peus, és destinat al cor. S'obren capelles laterals, tres per banda. A la part del creuer s'hi forma una capella fonda amb cúpula. La cúpula central és sostinguda per petxines i decorada amb pintures d'en Joan Rifà. La façana és orientada a ponent i presenta tres portals d'arc de mig punt emmarcats per dovelles de pedra. Al damunt hi ha un òcul de forma ortogonal amb els angles arrodonits. Al capcer és triangular. A cada costat s'hi eleven unes torres de secció quadrada, amb tres pisos de finestra i les teulades de ceràmica, la barbacana es troba molt decorada. La façana està decorada amb esgrafiats. A migdia hi ha un altre portal d'accés al temple. El campanar és de torra de secció octogonal. L'estat de conservació és bo.[1]

Sant Feliu des del Pujolet

Història[modifica]

L'església de Sant Feliu de Torelló ja existia al 881, fou reedificada en més d'una ocasió, i esdevingué, el 1672, la construcció actual, precedida de dues torres a cada banda de la façana i amb un esvelt campanar. El projecte inicial fou traçat per Fra Josep de la Concepció, carmelità descalç, però l'edificació fou molt lenta: el 1688 fou beneïda la nau central, la façana i el campanar es construïren el 1704 i el 1713, i encara s'edifica més tard sobre la façana. La restauració moderna fou obra de l'arquitecte Josep M. Pericas. El 1936 fou destruït l'antic retaule de Pau Costa obrat entre 1706 i 1710. En un dels altars laterals es venera Sant Fortià, un dels sants més venerats a la vila.[1] Destaquen també L'Últim Sopar de 1941, de l'absis central de la parròquia, fet per Lluís Masriera i Rosés.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «Sant Feliu de Torelló». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 3 desembre 2012].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Sant Feliu de Torelló