Tribunal de Comptes (Espanya)

De Viquipèdia
(S'ha redirigit des de: Tribunal de Comptes Espanyol)
Salta a: navegació, cerca
Infotaula d'organitzacióTribunal de Comptes
Tribunal de Cuentas del Reino
Tribunal de Cuentas del Reino (Madrid) 01.jpg
La seu del Tribunal de comptes espanyol a la ciutat de Madrid
Dades bàsiques
Tipus entitat entitat fiscalitzadora superior
Sector government audit
Història
Fundació 2 juliol 1437
Organització i govern
Seu central Vista-down.png
Presidència Ramón María Álvarez de Miranda García

Web Lloc web oficial

Modifica dades a Wikidata

El Tribunal de Comptes és l'òrgan col·legiat encarregat de fiscalitzar les comptes de l'estat espanyol que ve dictada per la llei orgànica 47/2003[1] en funció del mandat constitucional.[2]

Concepte i funcions[modifica]

El Tribunal de Comptes espanyol, amb seu a Madrid, té la condició de suprem òrgan fiscalitzador dels comptes i de la gestió econòmica de l'estat i del sector públic, corresponent-li el control extern del sector públic estatal tal com dicta l'article 140 de llei 47/2003.[1] D'altra banda, i en relació a la informació que ha de facilitar el sector públic per aconseguir el seu objectiu d'estabilitat i equilibri financer, l'article 133 de llei 47/2003[1] ens diu que les unitats públiques estan obligades a proporcionar la col·laboració i informació necessària per a l'elaboració dels comptes públics. En aquest sentit, totes les administracions públiques tenen l'obligació de subministrar la informació necessària per mesurar l'ajust a aquest punt. A nivell de Catalunya el tribunal de comptes té delegada en la Sindicatura de Comptes de Catalunya el retiment de les comptes de les corporacions locals.

Pel que fa al control de les comptes de l'estat, regulats en l'article 131 i 132,[1] obliguen a l'administració estatal a remetre les comptes per a l'examen per part del tribunal. El compte general de l'estat es forma per la Intervenció General de l'adminsitració de l'Estat, i s'ha d'elevar al govern espanyol per remetre al Tribunal de Comptes abans del 31 d'octubre de l'any següent al que es refereixi.

Referències[modifica]