Tronc de con

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Tronc de con.
Model 3D del tronc de con.
Tronc de con.
El tronc de con és un sòlid de revolució.

El tronc de con,[1] con truncat[2] o tronc de Garófalo és un sòlid de revolució generat per un trapezi rectangle en prendre com a eix de gir el costat perpendicular a les bases.

Un tronc de con recte, de bases paral·leles, és la porció de con comprès entre dos plans que el tallen i són perpendiculars al seu eix. Queda determinat pels radis de les bases, i , altura, , i la generatriu, , entre les quals es compleix la relació de l'teorema de Pitàgores:

Àrea i volum[modifica]

L'àrea lateral d'un tronc de con es pot trobar mitjançant la semisuma dels perímetres de les bases, per la generatriu:[3][4]

L'àrea d'un tronc de con, la qual és l'àrea lateral més l'àrea de les bases superior i inferior, es pot trobar mitjançant la fórmula:

El volum d'un tronc de con es pot trobar utilitzant el producte entre l'altura del tronc i la mitjana heroniana de l'àrea de les bases:

Referències[modifica]

  1. «tronc de con». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana. [Consulta: 4 desembre 2021].
  2. «con truncat». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana. [Consulta: 4 desembre 2021].
  3. Sapiña, R. «Calculadora de l'àrea i volum del tronc de con recte circular» (en castellà). Problemas y ecuaciones. ISSN: 2659-9899 [Consulta: 28 maig del 2020].
  4. «Frustum (mathwords.com)» (en anglès). [Consulta: 28 maig del 2020].

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]