Tucídides d'Alopece

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de personaTucídides d'Alopece
Dades biogràfiques
Naixement dècada del 500 aC
Alòpece
Mort segle V aC
Activitat professional
Ocupació Polític i militar
Època Antiguitat clàssica
Modifica dades a Wikidata

Tucídides (Thucydides, Θουκυδίδης, militar i home d'estat atenenc de la demos d'Alopece, fill de Melèsies.

A la mort de Cimó II el 449 aC va esdevenir cap del partit aristocràtic, organitzat com oposició al democràtic de Pèricles. Aquest era superior en recursos dialèctics i habilitat política. L'atac de Tucídides es va centrar en la gran despesa de Pèricles en obra pública, que tenia el suport popular. L'afer va acabar aviat amb la victòria de Pèricles.

Una mica després l'assemblea va decretar l'ostracisme de Tucídides el 444 aC. L'historiador Filòcor atribueix la causa del desterrament a algun fet relatiu al seu comportament en la direcció del comandament militar a Tràcia. Idomeneu diu que a més de ser desterrat se li van confiscar els béns i que Tucídides es va refugiar a la cort del rei Artaxerxes I de Pèrsia, però això sembla ser una confusió amb Temístocles, i probablement Tucídides va anar a l'exili a Esparta.

El període d'ostracisme era de deu anys, però el 440 aC ja tornava a ser a Atenes i dirigia junt amb Hagnó i Formió una força naval de 40 vaixells que van ser enviats en ajut de Pèricles a Samos.

Se sap que va deixar dos fills, Melèsies i Esteve. Un fill del primer, de nom també Tucídides, fou deixeble de Sòcrates.