Turboeix

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Diagrama esquemàtic que mostra el funcionament d'un motor turboeix simplificat.

Un turboeix (en anglès: turboshaft )[1] és un motor de turbina de gas que lliura la seva potència a través d'un eix de transmissió. És similar al motor de turbohèlice però, a diferència d'aquest, no mou directament una hèlice. Pot tenir diversos usos però els més habituals són com a motor d'aviació per propulsar helicòpters,[2] en la propulsió de vaixells o per a generar electricitat conjuntament amb un alternador.

Disseny[modifica]

El disseny general d'un motor turboeix és similar al d'un motor turbohèlice. La principal diferència és que el segon produeix algun empenta de propulsió residual que complementa l'empenta de l'eix propulsor. Per a la potència que desenvolupa, comparat amb un motor de pistó equivalent, el turboeix és extremadament compacte i, per tant, lleuger.

Usos[modifica]

El motor turboeix pot ser aplicat als següents vehicles:

Història[modifica]

El primer motor turboeix el va construir l'empresa francesa Turbomeca, fundada per Joseph Szydłowski. L'any 1948 van construir el primer motor de turbina de disseny francès, el model 782, que desenvolupava 100 CV. El 1950 van desenvolupar una turbina a gas més gran que donaria lloc al model Artouste de 280 CV, que de seguida va ser instal·lat a l'Aérospatiale Alouette II i altres helicòpters.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Jorge García de la Costa = 0 Terminologia aeronàutica
  2. Antonio García Rivas. MOTORS turboeix (PDF) (en espanyol). Motors de turbina de gas, març 2003 [Consulta: 25 juliol 2008]. [Enllaç no actiu]
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Turboeix