Txontals de Tabasco

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de grup humàTxontals de Tabasco
Tipusètnia Modifica el valor a Wikidata

Els txontals o chontales són dos pobles indígenes de Mèxic. El terme txontal prové del nàhuatl txontalli que en català significa "estranger". Hi ha dos grups ètnics que reben aquest nom: els txontals d'Oaxaca i els txontals de Tabasco. Els txontals de Tabasco són un grup ètnic amb arrel i cultura maia, mentre que els txontals d'Oaxaca són relacionats amb la família tlequistlateca, i la seva llengua és més propera a les llengües d'Amèrica del Nord. Aquest article és sobre els txontals de Tabasco també coneguts com a maia txontals.

Els maia txontals es diuen a si mateixos yokot'an o yokot'anob i vuien al centre de l'estat de Tabasco. D'acord amb el darrer cens del 2000 havia 39.428 maia txontals. Es dediquen principalment a l'agricultura, la recol·lecció, la caça i la pesca, encara que els joves avui dia treballen en activitats derivades de la indústria petroliera de la costa de l'estat de Tabasco. Els maia txontals han abandonat llur sistema de càrrecs tradicional i tenen una delegació municipal com la resta dels municipis del país. Recentment, però, s'ha format el Consell Suprem Txontal que vol la reivindicació de les terres antigues del poble indígena.

Els maia txontals, com la majoria dels grups indígenes de Mèxic, han fet un sincretisme entre llurs religions i la relgió catòlica. Ix bolom, la deessa de la fertilitat, avui dia s'identifica amb la Verge Maria, però, el txtonals també creuen en altres "sers sobrenaturals", com ara els "amos" de les llacunes i de la terra, la missió dels quals és aturar la destrucció de l'ecosistema.

Enllaços externs[modifica]