Udinaïta

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralUdinaïta

Cristalls d'udinaïta (gris clar) incrustats en anhidrita (matriu de color gris fosc) Modifica el valor a Wikidata
Fórmula químicaNaMg₄(VO₄)₃
Localitat tipusfumarola Arsenàtnaia, Segon con d'escòria, Avanç nord, Gran erupció fissural, volcà Tolbàtxik, Krai de Kamtxatka, Rússia
Classificació
Categoriafosfats
Propietats
Sistema cristal·lítetragonal
Estructura cristal·linaa = 6,8011(2) Å; c = 19,184(1) Å
Grup puntual4 2m - escalenoedral
Grup espaciali4 2d
Més informació
Estatus IMAaprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA2018-066 Modifica el valor a Wikidata
SímbolUdn Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

La udinaïta és un mineral de la classe dels fosfats. Rep el nom pel volcà Udina, situat prop de la localitat tipus.

Característiques[modifica]

La udinaïta és un vanadat de fórmula química NaMg₄(VO₄)₃. Es tracta del primer mineral vanadat de magnesi i sodi anhidre, sent l'anàleg de vanadi de l'arsenudinaïta. Va ser aprovada com a espècie vàlida per l'Associació Mineralògica Internacional l'any 2018, sent publicada l'any 2022.[2] Cristal·litza en el sistema tetragonal.

L'exemplar que va servir per a determinar l'espècie, el que es coneix com a material tipus, es troba conservat a les col·leccions del Museu Mineralògic Fersmann, de l'Acadèmia de Ciències de Rússia, a Moscou (Rússia), amb el número de registre: 5237/1.

Formació i jaciments[modifica]

Va ser descoberta a la fumarola Arsenàtnaia del volcà Tolbàtxik (Krai de Kamtxatka, Rússia), l'únic a tot el planeta on ha estat descrita aquesta espècie mineral. Es troba en forma de cristalls tetragonals prismàtics o dipiramidals de fins a 0,15 mm, com agregats de fins a 1 cm, o formant crostes.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Udinaïta
  1. «Udinaite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 9 març 2022].
  2. Pekov, Igor V.; Koshlyakova, Natalia N.; Zubkova, Natalia V.; Belakovskiy, Dmitry I.; Vigasina, Marina F.; Agakhanov, Atali A.; Ksenofontov, Dmitry A.; Turchkova, Anna G.; Britvin, Sergey N.; Sidorov, Evgeny G.; Pushcharovsky, Dmitry Yu «A Natural Vanadate–Arsenate Isomorphous Series with Jeffbenite-Type Structure: New Fumarolic Minerals Udinaite, NaMg4(VO4)3, and Arsenudinaite, NaMg4(AsO4)3». Minerals, 12, 7, juliol 2022, pàg. 850. DOI: https://doi.org/10.3390/min12070850 [Consulta: 11 octubre 2022].