Vés al contingut

Ull de Santa Llúcia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Anvers i revers de l'ull de Santa Llúcia
Bolma rugosa, el caragol

Un ull de Santa Llúcia (vegeu altres noms a sota) és l'opercle (literalment petita tapadora) d'una espècie de gasteròpode de mar anomenada baldufa rugosa (Bolma rugosa, sinònim: Astraea rugosa).[1] Quan mor el caragol, la caragolina va per una banda i l'opercle per un altre.

Els ulls de Santa Llúcia tenen forma d'un disc pla el·líptic. Tenen dues cares: una amb una mica de relleu irregular, que recorda una guixa, de color marronós, marró tirant a carabassa o de "gos com fuig", i l'altra polida i llisa, generalment blanca o blanquinosa, on es veu el dibuix d'una espiral de caragol que a alguns els recorda un ull màgic. És per això que se'ls coneix popularment com a ulls de Santa Llúcia. Són un recurs per a joiers com a pedra preciosa orgànica barata en anells, braçalets, amulets, etc.

Aquests opercles són coneguts comunament en català com a ulls de Santa Llúcia. Tot i així, també se'n poden dir pedres de la virtut (a Menorca), pedres de Santa Llúcia, ulls de sirena (Mallorca, Alt Empordà[2]), ulls de bruixa, ulls de Santa Teresa, pedretes del mal de cap (Dénia) i faves (aquest últim a L'Escala). En altres cultures: ulls de Xiva o ulls de gat.[cal citació]

Popularment, es creu que l'ull de Santa Llúcia és un fòssil, per desconeixença de l'existència del caragol. En la tradició popular catalana, es feien servir per a guarir les malalties dels ulls (que consistia sovint a treure's les brosses de l'ull), tant en animals com en humans, mentre es cantava una cançó / oració (de caràcter màgic).[3] També s'ha considerat com a amulet contra el mal d'ull.[4] En aquelles ermites o santuaris situats en indrets on hi ha aquest tipus de pedres a Catalunya, es fan els Aplecs dels Ulls o Aplecs de Santa Llúcia, com ara a Tonyà, Garrigàs (Alt Empordà).[5] A Menorca les pedres de la virtut s'han de regalar i la persona qui la rep, si la porta a sobre tindrà bona sort.[cal citació]

Referències

[modifica]
  1. Fitxa de la "Bolma rugosa" a l'Ictioterm d'Andalusia (base de dades d'espècies de pesca de les costes d'Andalusia). (castellà). Consultat el 13 d'abril del 2014.
  2. "La llegenda dels ulls de sirena", de Contes despullats, de Josep Palau i Fabre.
  3. "Cançons per a treure una brossa de l'ull. Fórmules màgiques tradicionals per guarir la vista. Diferents poblacions, 13 de desembre", a Festes.org, basat en la redacció de festes.org, amb informacions de Joan Amades, del llibre Folklore de Catalunya, Costums i Creences. Consultat el 13 d'abril del 2014.
  4. "Ulls de Santa Llúcia" Arxivat 2014-04-14 a Wayback Machine., d'Agnès Vidal i Vicedo. Consultat el 13 d'abril del 2014.
  5. "Aplec de Santa Llúcia. Herbes i pedres que curen els mals d'ulls. Tonyà, Aj. Garrigàs (l'Alt Empordà), diumenge següent al 13 de desembre", a Festes.org. Text de Manel Carrera i Escudé, més un extracte d'un document del 1643. Consultat el 13 d'abril del 2014.