Ull de Santa Llúcia
Un ull de Santa Llúcia (vegeu altres noms a sota) és l'opercle (literalment petita tapadora) d'una espècie de gasteròpode de mar anomenada baldufa rugosa (Bolma rugosa, sinònim: Astraea rugosa).[1] Quan mor el caragol, la caragolina va per una banda i l'opercle per un altre.
Els ulls de Santa Llúcia tenen forma d'un disc pla el·líptic. Tenen dues cares: una amb una mica de relleu irregular, que recorda una guixa, de color marronós, marró tirant a carabassa o de "gos com fuig", i l'altra polida i llisa, generalment blanca o blanquinosa, on es veu el dibuix d'una espiral de caragol que a alguns els recorda un ull màgic. És per això que se'ls coneix popularment com a ulls de Santa Llúcia. Són un recurs per a joiers com a pedra preciosa orgànica barata en anells, braçalets, amulets, etc.
Aquests opercles són coneguts comunament en català com a ulls de Santa Llúcia. Tot i així, també se'n poden dir pedres de la virtut (a Menorca), pedres de Santa Llúcia, ulls de sirena (Mallorca, Alt Empordà[2]), ulls de bruixa, ulls de Santa Teresa, pedretes del mal de cap (Dénia) i faves (aquest últim a L'Escala). En altres cultures: ulls de Xiva o ulls de gat.
Popularment, es creu que l'ull de Santa Llúcia és un fòssil, per desconeixença de l'existència del caragol. En la tradició popular catalana, es feien servir per a guarir les malalties dels ulls (que consistia sovint a treure's les brosses de l'ull), tant en animals com en humans, mentre es cantava una cançó / oració (de caràcter màgic).[3] També s'ha considerat com a amulet contra el mal d'ull.[4] En aquelles ermites o santuaris situats en indrets on hi ha aquest tipus de pedres a Catalunya, es fan els Aplecs dels Ulls o Aplecs de Santa Llúcia, com ara a Tonyà, Garrigàs (Alt Empordà).[5] A Menorca les pedres de la virtut s'han de regalar i la persona qui la rep, si la porta a sobre tindrà bona sort.
Referències
[modifica]- ↑ Fitxa de la "Bolma rugosa" a l'Ictioterm d'Andalusia (base de dades d'espècies de pesca de les costes d'Andalusia). (castellà). Consultat el 13 d'abril del 2014.
- ↑ "La llegenda dels ulls de sirena", de Contes despullats, de Josep Palau i Fabre.
- ↑ "Cançons per a treure una brossa de l'ull. Fórmules màgiques tradicionals per guarir la vista. Diferents poblacions, 13 de desembre", a Festes.org, basat en la redacció de festes.org, amb informacions de Joan Amades, del llibre Folklore de Catalunya, Costums i Creences. Consultat el 13 d'abril del 2014.
- ↑ "Ulls de Santa Llúcia" Arxivat 2014-04-14 a Wayback Machine., d'Agnès Vidal i Vicedo. Consultat el 13 d'abril del 2014.
- ↑ "Aplec de Santa Llúcia. Herbes i pedres que curen els mals d'ulls. Tonyà, Aj. Garrigàs (l'Alt Empordà), diumenge següent al 13 de desembre", a Festes.org. Text de Manel Carrera i Escudé, més un extracte d'un document del 1643. Consultat el 13 d'abril del 2014.