Organisme unicel·lular

De Viquipèdia
(S'ha redirigit des de: Unicel·lulars)
Salta a la navegació Salta a la cerca
Valonia ventricosa un dels unicel·lulars més grossos.

Un organisme unicel·lular és un organisme constituït per una única cèl·lula. Tots els bacteris, els arqueus i bona part dels protists —les algues unicel·lulars i els protozous— són organismes unicel·lulars.

Representen la immensa majoria dels organismes que habiten la Terra. També tots els organismes pluricel·lulars procedeixen d'una sola cèl·lula en l'origen de la seva vida.

Gairebé sense excepció els organismes unicel·lulars són dels grup dels procariotes a diferència dels organismes pluricel·lulars que són eucariotes.

Els éssers unicel·lulars són més primitius que els pluricel·lulars en ser menys complexos. Els unicel·lulars tenen (fongs, bacteris) una sola cèl·lula i no tenen teixits.

La circulació en els organismes unicel·lulars es fa pel moviment del citoplasma de la cèl·lula, procés que es diu ciclosi.

Mida[modifica]

La majoria dels organismes unicel·lulars són de mida microscòpica i per tant classificales com microorganismes. Tanmateix alguns protistes unicel·lulars, són macroscòpics i visibles a ull nu.[1] Els exemples inclouen:

Notes i referències[modifica]

  1. Max Planck Society Research News Release Accessed 21 May 2009
  2. Bauer, Becky «Gazing Balls in the Sea». All at Sea, octubre 2008 [Consulta: 27 agost 2010]. Arxivat 17 de setembre 2010 a Wayback Machine.
  3. John Wesley Tunnell, Ernesto A. Chávez, Kim Withers. Coral reefs of the southern Gulf of Mexico. Texas A&M University Press, 2007, p. 91. ISBN 1585446173.