Vés al contingut

Usuària:Alba Torres Meseguer 1999/proves

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Formació de familiars[modifica]

La formació de familiars és una actuació educativa d'èxit on es formen les famílies sense estudis dels i les alumnes, majoritàriament estrangeres.[1] Consisteix a obrir i augmentar les possibilitats formatives de les persones que conviuen amb els nens i les nenes, ja que, d'aquesta manera, l'educació no se centra només a ensenyar nous coneixements a classe sinó en què hi hagi una coordinació entre l'escola i la família per tal que, al seu domicili particular, els i les alumnes puguin reforçar els coneixements adquirits a classe.

Origen[modifica]

La formació neix de la necessitat d'establir un enllaç entre l'escola i la família: les dues principals fonts educatives dels infants. Les barreres com l'idioma o la falta d'ajuda dels infants a la llar desapareixen amb la formació de familiars. Com a conseqüència, les famílies poden tenir un paper a l'hora de parlar sobre la seva l'educació, conèixer la metodologia i normes del centre i compartir informació sobre el nen, per tal que aquest aconsegueixi un millor rendiment o es coneixien les seves inquietuds. [1]

Concepte de família[modifica]

El concepte de família, ha anat canviant amb els anys, i per això actualment podem dir que existeixen diferents tipologies de famílies. Molts autors asseguren que la unió familiar és un dels pilars fonamentals en l'educació i cada cop més, les escoles actuals, utilitzen a les famílies en els processos d'ensenyament-aprenentatge. S'han fet molts estudis sobre els avantatges d'aquesta implicació familiar en aquests processos, i molt d'ells, asseguren que augmenten la motivació, la continuació dels estudis a casa i les relacions amb els familiars. [2]

La importància de les famílies[modifica]

La Història de l'Educació, ha anat evolucionant i s'ha pogut veure els canvis ocasionats, ja que segons l'època hi han hagut interessos diferents, però per altra banda, l'educació, pot canviar segons la cultura. S'ha de tenir en compte que amb el pas del temps, la societat ha anat canviant, i per tant les necessitats educatives també, és aquí quan es veu la importància de les famílies en l'educació juntament amb els centres educatius. Les famílies i les escoles han de ser conscients de la importància que tenen en el procés educatiu dels nens i nenes, i per això han de tenir bona relació.

La família, presenta una gran importància en el procés educatiu, a causa  de que és la protagonista pel que fa el fet que els infants tenen els primers contactes amb l'educació en aquest nucli. A més, s'ha de tenir en compte que hi ha diferents realitats familiars a causa de factors socials, polítics, econòmics... i és per això que l'educació, és a dir, el procés educatiu que reben els nens i nenes en les seves cases, serà completament diferent. Per altra banda, l'estructura familiar serà diferent segons la cultura i l'època, i per això les funcions familiars són diferents.[2]

La importància de la família recau en el fet que és aquí on sorgeixen les primeres relacions socials, a més de les afectives i sobretot de les educatives, aprenent conceptes, valors... És en el nucli familiar on els nens i nenes comencen a desenvolupar les seves capacitats, i les van millorant amb el pas del temps, a causa de la confiança que normalment es troba en la família.

A més a més, actualment s'ha aconseguit, que les famílies coneguin que no fa falta estar tota l'estona amb els fills, sinó, que el temps que passi amb ells i elles ha de ser de ben aprofitat pel desenvolupament educatiu de l'infant. [1]

La implicació de les famílies[modifica]

La implicació dels pares i les mares en l'aprenentatge dels seus fills i filles és vital per un correcte desenvolupament d'aquests. Tot i això, hi ha estudis que confirmen que les famílies estrangeres no participen d'una manera activa en l'aprenentatge dels nens i les nenes a causa, principalment, de la seva manca de coneixements bàsics com per exemple, l'idioma del país en el qual resideixen. Tenint en compte que la majoria de les mares i pares que necessiten aquesta formació familiar són estrangers, el principal problema de les famílies és el desconeixement de la llengua. Per aquest motiu, la principal activitat que es duu a terme en una formació de familiars acostuma a ser l'alfabetització de la llengua, tot i que també en destaquen d'altres com la informàtica o les tertúlies literàries, tot basat en el que les mateixes famílies demanen.[1]

El resultat d'aquesta formació és la millora educativa dels i les estudiants, provocant així una major assistència a l'escola, amb més bones notes i, per tant, amb una probabilitat de graduació més alta. A més, el fet que els pares i mares adquireixin aquesta formació mínima fa que els infants millorin també en les àrees extraescolars.[2]

Gràcies a aquesta Actuació Educativa, els nens i les nenes adquireixen millores en el seu aprenentatge, alguns exemples que poden trobar son les següents:

  • L'assistència a classe: gràcies a estar al dia amb les assignatures, els alumnes tenen moltes més possibilitats de tenir uns resultats positius.
  • La reducció de conflictes deguts al seu comportament.
  • La motivació: un factor important, ja que incideix en la concentració i el rendiment escolar
  • El rendiment escolar.
  • Les relacions amb persones de cultures diferents: afavoreix a la integració amb altres persones i ajuda al fet que les persones tinguin un clima de l'aula tranquil i còmode.
  • Un millor nivell educatiu dins la família: han d'oferir als seus fills una bona educació, ensenyar-li el respecte, a més d'ajudar-lo sempre que sigui necessari per fer els deures.
  • Els pares com a referents educatius.
  • Una millora en la relació dels alumnes, la família i l'escola: això afavoreix per tal de tenir un desenvolupament harmònic de l'individu a més de desenvolupar-se de manera afectiva i equilibrada en l'escola.

Avantatges[modifica]

Els principals avantatges que comporta la formació de familiars són les següents:

  • L'augment del rendiment escolar.
  • Major participació de la comunitat en els diferents processos d'aprenentatge i en l'escola.
  • Reducció l'absentisme escolar.
  • Disminució de l'abandonament escolar prematur.

Hi ha algunes investigacions d'autors, que corroboren i garanteixen els avantatges d'una bona relació i participació de les famílies en els centres educatius. Un exemple és la investigació de Pérez, Rodríguez i Sánchez en 2001, on es mostren als afectes positius que la participació dels pares en l'escola sembla a mostrar, en estudiar les variables relacionades amb el fracàs escolar. Un altre autor que parla d'això és Lozano l'any 2003, qui va investigar la influència dels factors acadèmics, personals i familiars en el fracàs escolar i va arribar a la conclusió de què la participació i interès dels pares en el procés d'ensenyança i aprenentatge, afavoreix a la implicació dels alumnes en els seus estudis, augmentant el rendiment escolar, millorant l'actitud davant dels estudis i afavorint el desenvolupament.[3]

Exemples d'activitats amb les famílies[modifica]

La formació de familiars es pot fer mitjançant diverses activitats. Un exemple són les classes d'alfabetització i d'idioma per famílies estrangeres, aquesta estratègia permet un millor coneixement de l'idioma, el que afavoreix la comunicació de les famílies amb l'escola i la resta de la comunitat, el que implica una millor participació. Les Tertúlies Literàries Dialògiques són un altre exemple, en aquest cas es porten a terme reunions on es debat sobre la lectura d'un llibre.[2]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Domínguez, Sofía La Educación, cosa de dos: La escuela y la família, Mayo 2010.
  2. 2,0 2,1 2,2 Blanco, Mª Victoria. UNA PROPUESTA DE TRABAJO PARA IMPLICAR A LAS FAMILIAS EN LAS ESCUELAS DE E. I. (tesi) (en espanyol). Cádiz, Juliol, 2014. 
  3. De León, Beatriz. [http://extension.uned.es/archivos_publicos/webex_actividades/4440/larelacionfamiliaescuelaysurepercusionenlaautonomiay.pdf LA RELACIÓN FAMILIA-ESCUELA Y SU REPERCUSIÓN EN LA AUTONOMÍA Y RESPONSABILIDAD DE LOS NIÑOS/AS] (tesi) (en espanyol). Cantabria, 2011. 

Bibliografia[modifica]

  • Flecha, A.; García, R.; Gómez, A. y Latorre, A. Participación en escuelas de éxito: una investigación comunicativa del proyecto Includ-ed. Cultura y Educación, 2009, 21 (2), 183-196.
  • School Education Gateway. School Education Gateway Europe’s online platform for school education.
  • Suplemento en  Periódico Escuela. Nº 3 Inteligencia cultural (2012).  Herramientas de trabajo para el profesorado. Editorial Wolters Kluwer.
  • Suplemento en  Periódico Escuela. Nº3 Participación y formación de familiares (2011).  Herramientas de trabajo para el profesorado. Editorial Wolters Kluwer.