Vés al contingut

Usuari:1l2/New.net

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
1l2/New.net

New.net és un programa d'ordinador gratuït, la finalitat teòrica del qual és proveir d'un nou sistema de dominis al marge de l'oficial de l'ICANN.

Funcionalitat[modifica]

Segons l'empresa que ho va crear, allotjada en new.net, la seua finalitat és crear un sistema de dominis no controlat per l'ICANN el qual és criticat des de diverses organitzacions pel monopoli del control de TDLs. El ICANN des de 1998 amb seu en Los Angeles, EUA, és qui regula de manera exclusiva els dominis d'Internet utilitzats comunament. Aquest sistema alternatiu facilitaria múltiples terminacions pròpies fàcils d'identificar i en diferents idiomes (ex .FAMÍLIA), com a alternativa als .COM, .NET, .ORG, etc., i els dominis nacionals (.AR, .ES, .DE, .UK...). Aquests nous són venuts i administrats per New.net.

Així, New.net afegeix una barra d'eines als navegadors Internet Explorer i Mozilla Firefox, i es registra com LSP (Layered Service Provider), de tal forma que pot anar llegint totes les peticions de DNS que es produïsquen i interpretar-les com dominis d'ICANN o com els seus propis, segons el cas. D'aquesta forma, permet l'ocupació de noves extensions de dominis, com .SHOP, .XXX, .TRAVEL, etc.

El conflicte resideix en que actualment, l'ICANN en el 2009 liberalitze els dominis de primer nivell, el que no només faria inútil a New.net, sinó que podria causar problemes als seus usuaris a l'aparèixer dominis ICANN amb noms que coincidiren amb els ja existents en New.net.[1]

Distribució[modifica]

Aquest programari pot instal·lar-se de diverses formes:

  • Descarregant-lo de la web del fabricant.
  • Instal·lant-lo com a part de la instal·lació d'una altra aplicació que ho incloga i amb la qual el fabricant haja arribat a acords comercials, com ocorre amb diversos programes P2P (Kazaa, eDonkey, diversos salvapantalles, etc.).
  • Que el PC haja estat infectat per algun tipus de malware que ho instal·le de forma solapada.

Programari maliciós[modifica]

Actualment NEW.NET té en curs demandes judicials per infàmia i marcar new.net com programari maliciós New.net. Així i tot és considerat per antivirus (com Panda Software, McAfee o Trend Micro) i antispyware (com Pest Patrol i Spy Catcher) com un programari maliciós l'objectiu del qual és espiar a l'usuari, i que infecta a les plataformes Windows 2003/XP/2000/NT/ME/98/95.[2][3]

Com ocorre amb la majoria del malware, la majoria de les seues víctimes ho instal·len sense saber-lo com a part d'un programari que realment sí que volen utilitzar, però que ho inclou (com els programes P2P ja esmentats).

New.net utilitza el seu registre com LSP (Layered Service Provider) per a arreplegar dades de l'usuari i la seua connexió a Internet, com els seus hàbits d'ús d'Internet, pàgines visitades, dades de la connexió telefònica, inventari de les aplicacions instal·lades en l'equip, etc.

Demandes judicials[modifica]

En 2003 New.net va demandar a Lavasoft, fabricadora del programari antispyware AdAware, per falsa publicitat, a causa de la capacitat d'AdAware de detectar i facilitar a les seues usuaris eliminar fàcilment el programari de New.net. El jutge va desestimar part de les al·legacions de New.net i, finalment, al juny de 2005, la demanda va ser retirada de forma voluntària. És possible que la causa fóra que a l'agost de 2004 Lavasoft va retirar les signatures per a New.net del seu programari, de tal forma que AdAware ja no poguera detectar-lo ni esborrar-lo. Les demandes continuen en el que consideren víctimes d'un monopoli.[4]

Símptomes visibles[modifica]

  • Afegeix una barra d'eines al navegador Internet Explorer.
  • Es carrega en la memòria com Nnrun.exe
  • Apareix la carpeta NewDotNet en C:/Arxius de Programes/
  • Permet al DNS l'ocupació de nous dominis.

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]