Vés al contingut

Usuari:67.218.240.96/proves

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Xanguito[modifica]

Xanguito és un grup de música mallorquí nascut el 2017. La seva proposta musical barreja estils com la rumba, el swing, l'electrònica i el folk arrelat als sons mediterranis. Es caracteritzen pel seu directe festiu, on hi acostumen a teatralitzar les cançons amb recursos escènics i humorístics. L'apologia a la vida senzilla i la devoció per la natura defineixen la lírica de la banda, que acumula cinc Premis Enderrock de la Música Balear [1][2][3] amb dos discs al mercat.


Història[modifica]

Joan Muntaner (més conegut com a Xanguito) acabà els seus estudis d'Art Dramàtic amb la idea de crear un espectacle musical amb alt contingut escènic. Durant els anys vinents actuà amb les companyies d'espectacles Pirates Pirats, Circ Bover i en solitari [4]. Al gener del 2017 va sortir guanyador a la votació popular de les festes de Sant Sebastià [5], on actuà sota el nom de "Xanguito" per primera vegada. L'acompanyaren Josep Castell al baix i Pau Mas a la bateria. El concert els animà a tancar-se a l'estudi per enregistrar un àlbum.

BEIX (2017-2019)[modifica]

Amb la idea inicial d'enregistrar un disc de cantautor que parlàs dels costums i caràcters mallorquins, Muntaner arranjà les cançons amb Josep Castell (baix) i Pau Belenguer (bateria) i foren produïts amb Carlos i Damian Tejedor a "La caja del ruido". Les cançons es gravaven sota l'experimentació, de manera intuïtiva i a la recerca d'un so poc habitual, la qual cosa els va fer re-gravar alguns temes i utilitzar sons de maquetes antigues. Comptaren amb els arranjaments de metalls de Josep Oliver Rubio, que acabà formant part del grup com a trombonista [6]. Oliver incorporà a Samuel Martínez a la trompeta per completar la secció de metalls.

El disc dugué com a col·laboració estrella al també Bunyolí Pau Debon (Antònia Font), que posà veu a "Te vendré a cercar" [7] , cançó que s'acabaria convertint en la pedra angular del grup. També hi col·laboraren Pirates Pirats, Apol·lònia, Tomeu Marroig (BOC, Suasi i els electrodomèstics), Gori Matas i Eduard Riera entre altres músics illencs.[8]

"BEIX" es llançà al juliol del 2017 en mode de descàrrega gratuïta a la pàgina web del grup. En dues setmanes obtingueren més de 5000 descàrregues i un mes després el grup firmà amb la discogràfica catalana U98 MUSIC. El Setembre es llançà el disc en format físic i a les plataformes musicals. La mateixa setmana es posicionaren al número 4 d'Itunes Spain en la categoria "World Music". [8]

Al 2018 Xanguito ençatà una gira de concerts on hi destaca l'actuació amb Txarango i Animal a les Festes de Sant Agustí de Felanitx [9]. En aquest moment s'incorpora Miquel Amengual a la percussió.

A l'Octubre foren el grup més premiat als "I Premis Enderrock de la música Balear" emportant-se els premis "Millor Cançó" i "Millor Directe" per votació popular, quedant finalistes a les categories "Millor disc", "Millor artista" i "Artista revelació". [10]

"Te vendré a cercar" esdevingué en una cançó popular. Fou interpretat per centres educatius, escoles de música i versionada per altres artistes [4]. L'Institut Ramon Llull l'emprà com a cançó oficial a les XXXIII Jornades Internacionals de Professors de Català, iniciant la seva estada a Mallorca amb un concert de Xanguito. Al mateix any l'editorial Rapitbook edità el llibre per acolorir [11], amb les il·lustracions de l'autor del videoclip, Adrian Riera.

Al 2019 el grup inicià la gira Es Bram de s'Ase en la que destaca el concert al festival Kultursommer (Fritzlar, Alemanya), on representaren la Música Balear juntament amb Marco Mezquida i Chicuelo [12].

Al mateix any posen la banda sonora de la sèrie PEP (IB3 i TV3), amb les cançons de BEIX, i apareixen com a extres al programa. Una de les cançons ("Quan somrius, el món somriu amb tu") va ser composta expressament per la sèrie. [13]

A l'Agost treuen el senzill "Ai, Tomeu!" (U98 Music, 2019) com a avançament del nou disc i el grup s'embarcà en una nova etapa de creació. [14]

MILIONS D'ESTRELLES (2020-2021)[modifica]

Atrets per la fusió musical, Xanguito entraren a l'estudi Ona Digital de Miquel Brunet. Els nous temes volien beure de ritmes més moderns i festius que l'anterior disc, però alhora la intenció era experimentar amb el folk balear. A causa de l'alta demanda de concerts i la falta de temps dels membres del grup, la gravació del disc es va haver d'interrompre [15]. Acabada la gira "Es Bram de s'Ase" (2019) Xanguito aturà les actuacions per centrar-se exclusivament en la gravació del disc, que s'acabà de gravar a Alquímia Records amb Jordi Tugores. L'àlbum comptà amb la col·laboració de Pepet i Marieta, Rap Rural i TIU i es finançà mitjançant la plataforma Verkami, on els seguidors compraren el disc per avançat. [16]

Quan estava gairebé acabat, Muntaner aparegué amb el tema "Milions d'estrelles". L'excessivitat d'elements electrònics de la cançó desencaixava amb tot el que havia fet el grup fins aleshores i el grup dubtà si s'havia d'incloure a l'Àlbum. A n'això se li sumava la incertesa del panorama musical en què es trobaven, on els preocupava que la música de discoteca podria no ser benvinguda. El tema es va presentar com una ampliació dels horitzons musicals mallorquins, en la que fusionaven instruments folklòrics (llaüt i guitarró) amb electròncia i New Pop [17]. "Milions d'estrelles" es llançà el febrer de 2020 amb un videoclip dirigit per l'artista Pau Pascual. Hi col·laboraren més de 30 artistes de diferents disciplines, sent el circ i el teatre l'eix vertebrador. [18]

Acabat el disc, Josep Oliver Rubio deixa el grup per iniciar el seu projecte personal (Gipó) i s'incorporaren Lluc Bimbo al Trombó i Joan Vila als teclats. [19]

El disc es presentà acompanyat de nou vídeos animats per Adrian Riera.

Els concerts de "Milions d'estrelles" (2020) es van suspendre degut a la pandèmia de la COVID_19, motiu pel qual la banda ideà un nou format de directe adaptat a les circumstàncies, amb menys música per ballar però amb més recursos escènics [20]. La nova gira es realitzà a teatres, sales i altres espais adaptats a les restriccions sanitàries. Al primer concert (Festes de Sant Marçal, Marratxí) s'esgotaren les entrades a dues hores de publicar el cartell.

La repercussió del disc a les xarxes socials, sumat als concerts post-confinament, portà el grup a guanyar 3 Premis Enderrock de la música Balear [21] per votació popular ("Millor disc", "Millor cançó" i "Artista de l'any"), sent el grup illenc més premiat de la revista catalana amb 5 premis davall el braç.

Al Desembre de 2020 foren cap de cartell del Festival Géiser [22], concert on hi actuaren alguns dels màxims exponents de la música en català feta a Balears. [23]


Membres[modifica]

  • Joan Muntaner Pericàs (veu principal i guitarres)
  • Josep Castell Colom (baix i cors)
  • Miquel Amengual Perales (percussió)
  • Pau Belenguer Arias (bateria i percussió)
  • Joan Vila Salbanyà (teclats, guitarró i cors)
  • Samuel Martínez Rodilla (trompeta)
  • Lluc Bimbo Vich (Tompeta i cors)

Discografia[modifica]

Any Títol Discogràfica Cançóns incloses
2017 BEIX U98 MUSIC
  1. Xala-la
  2. Te vendré a cercar
  3. Un home
  4. Encara és prest
  5. Més fàcil
  6. Rumbera
  7. Madona
  8. Sa Natura
  9. Aquells que se'n van
  10. BEIX
  11. Nico Tino
2020 Milions d'estrlles U98 MUSIC
  1. Tornarem
  2. Salta en espiral
  3. Milions d'estrelles
  4. Canta amb mi
  5. Ai, Tomeu!
  6. Sempre Junts
  7. L'amo de Son Carabassa
  8. Quan Somriuns, el món somriu amb tu
  9. Viatjarem
  10. Apocalipsi

Guardons[modifica]

  • Millor cançó per Madona. Concurs de cantautors de guitarra 2010
  • Millor disc per BEIX. Els 7 capdavanters, FemGirona 2017
  • Millor cançó per Te vendré a cercar. Premis Enderrock de la Música Balear 2018 per votació popular.
  • Millor directe per BEIX. Premis Enderrock de la Música Balear 2018 per votació popular.
  • Millor disc per Milions d'estrelles. Premis Enderrock de la Música Balear 2020 per votació popular.
  • Millor cançó per Milions d'estrelles. Premis Enderrock de la Música Balear 2020 per votació popular.
  • Artista de l'any. Premis Enderrock de la Música Balear 2020 per votació popular.


Referències[modifica]

  1. «Xanguito triomfa als premis Enderrock de la Música Balear». Ara Balears, 26-11-2020. [Consulta: 19 gener 2021].
  2. Redacción. «Los Premis Enderrock se rinden a Xanguito» (en castellà). Diario de Mallorca, 27-11-2020. [Consulta: 19 gener 2021].
  3. Darder, Clàudia. «Xanguito hace doblete en unos Premis Enderrock que distinguen a Valtònyc» (en castellà). Diario de Mallorca, 29-11-2018. [Consulta: 19 gener 2021].
  4. 4,0 4,1 Rodas, Gabi. «Xanguito, el músico del momento» (en castellà). Diario de mallorca, 12-12-2020. [Consulta: 19 gener 2021].
  5. «El bunyolí Xanguito actuarà a la revetla de Sant Sebastià de Palma». Es Castellet, 22-11-2021. [Consulta: 11 desembre 2020].
  6. «El estilo personal y diferente del cuarteto "Xanguito", este domingo en JoanArt» (en castellà). Diario de Calvià, 21-06-2018. [Consulta: 11 desembre 2020].
  7. Enderrock.cat. ««Te vendré a cercar», el nou single de Xanguito amb Pau Debon | Enderrock.cat». [Consulta: 19 gener 2021].
  8. 8,0 8,1 Samfaina. «"La música amanseix les feres": Entrevistem a grup mallorquí XANGUITO» (en català). La música amanseix les feres, 27-10-2018. [Consulta: 11 desembre 2020].
  9. «Concerts de les revetles de Sant Agustí 2018», 17-08-2018. [Consulta: 19 gener 2021].
  10. Enderrock.cat. «El palmarès de la primera edició dels Premis de la Música Balear | Enderrock.cat». Enderrock, 29-11-2018. [Consulta: 19 gener 2021].
  11. «Te vendré a cercar - Pinta i canta amb Xanguito». Rapitbook. [Consulta: 19 gener 2021].
  12. «Ocho artistas de Baleares actuarán este verano en el festival alemán 'Kultur Sommer Nordhessen'». Europa Press, 08-04-2019. [Consulta: 19 gener 2021].
  13. «Xanguito posarà la banda sonara a la sèrie Pep». IB3. [Consulta: 19 gener 2021].
  14. «IB3 | Xanguito prepara nou disc». 2020-6-5.
  15. Vicens, Esther. «Xanguito pone en marcha una campaña de crowdfunding para el lanzamiento de su segundo disco» (en castellà). Cadena Ser, 27-12-2019. [Consulta: 19 gener 2021].
  16. «Xanguito: 2020 - 2n disc». Verkami. [Consulta: 19 gener 2021].
  17. Enderrock.cat. «Xanguito: energia, fusió i evolució | Enderrock.cat». Enderrock. [Consulta: 19 gener 2021].
  18. «Bany estel·lar al nou clip de Xanguito | Enderrock.cat». Enderrock. [Consulta: 19 gener 2021].
  19. Carrera, Luis Sergio. «Xanguito: "Som gent de poble"» (en castellà). Mallorca Music Magazine, 02-12-2020. [Consulta: 19 gener 2021].
  20. Redacción. «GÉISER presenta a Xanguito, Pèl de Gall y OR» (en castellà), 15-11-2020. [Consulta: 19 gener 2021].
  21. «Xanguito, gran triomfador per votació popular dels Premis Enderrock 2020». dBalears, 26-11-2020. [Consulta: 19 gener 2021].
  22. «IB3 | Rayden i Xanguito, caps de cartell del festival Géiser». 17-11-2020, 17-11-2020.
  23. Carrera, Luis Sergio; Luna, José Luis; Redacción. «GÉISER reúne el mejor pop rock balear» (en castellà). Mallorca Music Magazine, 08-12-2020. [Consulta: 19 gener 2021].

Categoria:Grups de música balears