IB3 Televisió

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
IB3
Logotip d'IB3
Nom públic IB3 Televisió
Eslògan Som balears,
Més per tu
Tipus DVB-C i DVB-T
Programació Generalista
Propietari Televisió de les Illes Balears
País Illes Balears Illes Balears Espanya Espanya
Inici de les
transmissions
1 de març del 2005
Persones clau Andreu Manresa
Format d'imatge 576i (16:9 SDTV) 1080i (HDTV)
Mitjana d'audiència 5,4% (desembre 2010)
Àrea de transmissió Illes Balears Illes Balears
Catalunya Catalunya
Ubicació Santa Ponça, Calvià
Canals germans IB3 HD
IB3 Global (Senyal a Internet)
Lloc web www.ib3tv.com
Disponibilitat
Terrestre
Illes Balears TDT Illes Balears: Mux 26
Catalunya TDT Barcelona: Mux 44
Girona: Mux 52
Lleida: Mux 58
Tarragona: Mux 59
Cable
Espanya ONO Vodafone TV Canal 7
IPTV
Espanya Movistar+ Canal 8

IB3 és un canal de televisió gestionat per l'empresa pública Televisió de les Illes Balears que pertany a l'Ens Públic de Radiotelevisió de les Illes Balears.

Història[modifica | modifica el codi]

Va començar a emetre, en fase de proves, a la Diada de les Illes Balears, l'1 de març de 2005. Així i tot, els seus informatius es varen posar en marxa el maig. Va iniciar les seves emissions regulars el 5 de setembre de 2005. Fou la sisena cadena autonòmica que es va posar en marxa.

Els seus estudis centrals es troben al Polígon de Son Bugadelles, a Calvià, municipi de l'illa de Mallorca, proper a la capital Ciutat de Mallorca. També disposa de delegacions a les illes de Menorca, Eivissa i Formentera.

Des d'octubre de 2007 tota la programació és en català, malgrat que en un començament les seves emissions eren bilingües (en llengua catalana en informatius, programació infantil, programes i telenovel·les de producció pròpia, i llengua castellana en pel·lícules, sèries, documentals i algun programa de producció pròpia).[1] Però a poc a poc adquirí pel·lícules doblades al català i es començà a fer un doblatge al català propi de les Illes.

El 3 de desembre de 2008 estrenà la seva nova imatge corporativa, una imatge radicalment diferent a l'anterior, canviant els colors groc i blaus pel magenta, blanc i gris, i un logotip també completament distint.

El 2 de març de 2009 IB3 començà a emetre a Catalunya en digital (TDT). Les emissions eren les d'IBSat, i no s'emetien pel·lícules, sèries i retransmissions esportives que també tingués TVC. Les emissions a Catalunya van ser tallades l'octubre de 2012, tot i que TV3CAT va continuar les seves emissions a les Illes Balears, i va recuperar el desembre de 2015 les emissions de 3/24 i Super 3/33.

Tot i així, a partir de 2012, amb José Manuel Ruiz Rivero de nou gerent,[2] IB3 abandona la tasca de normalitzar l'ús del català i torna a emetre pel·lícules en castellà. Fins i tot aquelles que abans s'havien vist en català, ja no es poden veure en català ni amb el TDT. Aquest fet ha anat acompanyat d'un mal ús del català a causa de l'absència de filòlegs dins l'equip. A més, el català tan sols s'usa en els informatius, i en alguns programes propis tractant-lo com una llengua de segona, només parlada per fora vil·la (Exemple: "Uep com anam!")

D' altra banda, està previst que es recuperin en les properes setmanes o mesos, les emssions d' IB3 a Catalunya, en els mateixos termes en què es va signar l' acord de reciprocitat d' emissions l' any 2009, entre el Govern de la Generalitat de Catalunya i el Govern de les Illes Balears. D' aquesta manera es podran sintonitzar les emissions d' IB3 Televisió i IB3 Ràdio, a través del múltiplex públic de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, tan bon punt l'Ens Públic de Ràdio i Televisió de les Illes Balears reenvií el seu senyal a Catalunya. Des del 15 d'abril de 2016, IB3 torna a emetre a Catalunya en digital (TDT). Les emissions son les d' IB3 Global, senyal especifica i diferenciada, en la qual no s'emeten pel·lícules, sèries i retransmissions esportives amb drets exclusius d' emissio, per a a les Illes o que tingui també adquirits TVC. Pel que fa a l' emissió d' IB3 Ràdio, aquesta encara no es pot escoltar en (TDT) a Catalunya.

Logotips[modifica | modifica el codi]

IB3 ha tingut dos logotips des de la seva creació, el segon va dur molta polèmica pel seu color magenta:

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. «Matas sitúa a su equipo al frente de la televisión balear» (en castellà). El País, 1/3/2005. [Consulta: 6 febrer 2005].
  2. «L’exsenador del PP José Manuel Ruiz serà el director d’IB3». dBalears, 24 de febrer 2012. [Consulta: 12 gener 2014].

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]