Vés al contingut

Usuari:AlbaLC21/Doble de luces

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Un doble de llums, o stand-in en anglès, és una persona que substitueix a l'actor o actriu abans de la filmació.

Aquestes persones són molt útils en els processos inicials de la producció, tant en el cinema com en la televisió: permeten que el director de fotografia organitzi les llums del plató i l'equip de càmera per que tot quedi ben il·luminat i enfocat mentre els intèrprets estan absents. Gràcies al treball dels dobles de llums, es poden marcar els moviments, la posició dels objectes, càmeres i focus i disposar  correctament la composició del pla.Han d'estar presents durant tot el rodatge, de forma que es puguin fer proves d'il·luminació de cada escena, o de les que siguin necessàries, abans de passar a la posada en escena.[1] El director demanarà sovint que el doble de llums interpreti el diàleg de l'escena i imiti els seus moviments per l'escenari.

Els stand-ins no han de semblar-se a l'actor o actriu que substitueixen, però sí és necessari que tinguin el mateix to de pell, color de cabell, l'alçada i tenir la mateixa complexió física que la persona, de manera que, una vegada es col·loquen els llums utilitzant el doble, s'adeqüi perfectament a l'actor o actriu. Per exemple, si el doble de llums és més baix que la persona a la qual substitueix, aquest pot acabar amb part del seu cap fosc o mal il·luminat.

Algunes celebritats exigeixen tenir sempre el mateix doble. Entre aquests casos es troben Pluma Noisom (doble de Claudette Colbert), Harry Cornbleth (Fred Astaire) i Adam Bryant (Robin Williams). Quan Bette Davis va acabar el seu contracte amb Warner Bros., va negociar per que la seva doble, Sally Sage, continués treballant al'estudi.

Treball[modifica]

Consisteix en un treball amb poques compensacions econòmiques. A més, s'acaba fent tediós a causa del temps que es passa davant els focus, en la mateixa posició i les llargues esperes entre escena i escena, que poden resultar ser de dies sencers.[1]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Error en el títol o la url.«».

[[Categoria:Professions artístiques]]