Usuari:Badalona7rafik/Saïdia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Per a altres significats, vegeu «La Saïdia».

Saïdia (en àrab لسعيدية, transliterat com as- Sa'idiyya), en francès, Saidia o Saidia du Kiss, coneguda com la " Perla blau ", és un municipi i una petita població del Marroc, situada a l'extrem nord-est del país, a la vora del Mar Mediterrani. Població de tradició marinera, compta amb una de les platges més llargues del Marroc, de sorra fina i daurada, i gaudeix d'un clima mediterrani. És un consolidat centre d'estiueig, i s'ha convertit en els últims anys en destinació turística internacional en albergar un dels complexos turístics més importants del nord d'Àfrica.

Geografia[modifica]

Està situada a la regió Oriental i a la província marroquina de Berkan, al marge esquerre de la desembocadura del Uadi Kiss, a pocs metres de la frontera amb Algèria. En el marge dret de la desembocadura del Uadi Kiss i, tot just, a un quilòmetre de distància es troba la localitat algeriana de Marsa Ben M'Hidi. Es calcula, una població de 3.965 habitants el 2011. (L'últim cens oficial del qual hi ha dades -2004- xifra la població en 3.3382), però durant la temporada turística s'incrementa de manera considerable els seus habitants. Arribant a rebre al voltant de 250.000 visitants l'any.

Es comunica per carretera (N - 16) amb el nord del Marroc i (P - 6010) amb el sud-est. A través de Melilla per vaixell o per avió (87 km per carretera). Des dels aeroports de Nador (90 km per carretera), o de Uxda (Oujda - Angad, 52 km per carretera). Des de la veïna Algèria no es pot accedir, ja que la frontera entre els dos països roman tancada des de l'any 1994.

El clima de de Saïdia és mediterrani, temperat en totes les estacions (temperatura mitjana 22 ºC), excepte a l'estiu que és més calorós (temperatura mitjana 35 °C). A la tardor hi ha una temporada de pluges, de vegades, de caràcter torrencial. Té una mitjana d'uns 300 dies de sol a l'any. La zona de Saïdia es veu seriosament amenaçada per un procés de desertificació.

Llocs d'interès[modifica]

  • 'Nucli antic'. Els seus carrers estrets, les portes dels habitatges, les places i terrasses, les botigues i els cafès, conformen l'ambient d'una medina tradicional. És un lloc ideal per passejar i fer compres.
  • 'La Cornisa de Saïdia (La Corniche)'. Boulevard Mohamed V. Passeig marítim. Punt de reunió i zona de passeig, al capvespre d'estiuejants i vilatans. El Centre de Medina, les portes, carrers estrets, places i terrasses, botigues i cafès, té l'ambient d'una medina tradicional. Aquest espai únic és ideal per passejar i fer compres.
  • 'Alcazaba (casba)'. Boulevard Moulay Rachid. Fortalesa del segle XIX, manada construir pel sultà Hassan I. Una construcció de tova de 15.600 m2 de superfície construïda en el marge esquerre de la desembocadura del uadi Kiss, amb l'objectiu de vigilar la frontera amb Algèria i controlar el moviment de persones cap i des d'Algèria, que es trobava en aquell moment sota sobirania francesa.
  • 'El Soc (Souk)'. Mercat que se celebra els diumenges a l'aire lliure, entre la casba i el mercat.
  • 'Platges'. Extenses platges de sorra daurada que s'estenen des de la desembocadura del Uadi Kiss fins a la del Riu Muluya de més d'onze quilòmetres de longitud, urbanitzades en la població ia la zona de Mediterranea-Saïdia i salvatges i semidesertes a la resta del litoral.
  • 'Mediterranea-Saida' o 'Med-Saïdia'. Complex turístic situat a uns 2 quilòmetres del poble de Saïdia i al llarg d'uns sis quilòmetres de platja i amb una extensió de 7.130.000 m2. Els vilatans en diuen Fadesa , nom de l'empresa espanyola que va començar el projecte turístic. Encara inaugurat oficialment el 2009, segueix desenvolupant-; compta amb diversos hotels de luxe, camps de golf, un centre comercial La Medina amb desenes de botigues i un important nombre de bars i restaurants. Està prevista la construcció d'un parc aquàtic, un cinema, un centre mèdic, i un heliport. Comptarà amb 2.500 apartaments, xalets i viles.
  • Port esportiu La Marina. Un port esportiu inaugurat el 2009, que forma part del complex Mediterranea-Saida i que compta amb 850 amarratges, amb escoles de vela, de submarinisme i d'esquí aquàtic.

Història[modifica]

Tribus nòmades de costums i idioma àrab, probablement la dels Ouled-Mansur-Rel-Trifa, van ser els primers habitants d'aquesta zona. Aquests primers pobladors viuen en cabanes (gourbis) o en botigues berbers. Al voltant de l'any 1548, els habitants d'aquesta regió van fundar en aquest lloc una població en la qual van construir una mesquita. Però quan la població va aconseguir una certa importància va ser en 1881, o en 1883 segons altres fonts, quan el sultà Hassan I va manar construir la ciutadella i dues mesquites. Fins llavors la població es va cridar Adjroud, amb la construcció de la ciutadella canvia de nom i passa a dir-Saïdia (Assaïdia) que significa la ciutadella feliç. Durant molt temps va ser una espècie de població fantasma, gairebé sense habitants, amb una funció administrativa i judicial. Els habitants originaris de les tribus de Triffa vivien en els douars i acudien a la població a resoldre els assumptes legals.

A la primavera de 1899 es construeixen alguns edificis i una residència per al [Caid]. Saïdia es converteix en aquella època, en un lloc desembarcament i trànsit per guarnicions d'altres alcassabes o ciutadelles com la d'Uxda.

A partir del protectorat francès (1912), comença a ser utilitzada com a lloc d'estiueig per alguns dels colons francesos.

En el marc del projecte governamental "Pla Azur", encaminat al desenvolupament turístic del Marroc, es va crear el complex turístic anomenat Mediterranea-Saida, inaugurat el juny de 2009. El complex és a prop d'un dels llocs amb major biodiversitat del Marroc, la reserva natural de l'estuari del riu Muluya, una mena d'oasi entre la Mediterrània i les muntanyes de Beni Snassen. Les empreses constructores del complex turístic han estat objecte de fortes crítiques a causa de la deficient protecció mediambiental que han desenvolupat, destruint varietats autòctones de la zona, com ara boscos de ginebre vermell, o fins a 6 km de dunes i milers de tortugues gregues i alterant l'equilibri mediambiental en aquests espais naturals únics.

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]