Usuari:Brill/proves/Baricentre

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Baricentre d'un triangle[modifica]

S'anomena baricentre el punt on es troben les tres mitjanes d'un triangle. El baricentre jau a la recta d'Euler ensems amb el circumcentre i l'ortocentre del triangle.

Existència[modifica]

Siguin i dues mitjanes del triangle que es tallen en el punt . Cal provar que el segment que passa pel punt és la tercera mitjana del triangle o, el que és equivalent, que el punt és el punt mitjà del costat del triangle.

  • Com que els punts i són els punts mitjans respectius dels costats i del triangle, el segment és paral·lel al costat i, per tant, els triangles i , que comparteixen la base tenen altures iguals: . Per tant,

  • Aleshores,

  • Però els triangles i tenen bases iguals, i comparteixen altura, de la mateixa manera que els triangles i també tenen bases iguals, i comparteixen altura, i, en conseqüència,

  • Ara bé, el segment és una base compartida dels triangles d'àrees iguals i , cosa que fa que les altures respectives relatives a aquesta base comuna siguin iguals:

  • Però els triangles i tenen la base comuna i altures respectives iguals: . Per tant,

  • Aquests dos triangles de la mateixa àrea, i , amb bases sobre el segment , tenen la mateixa altura en el vèrtex compartit . Aleshores, les bases han de ser iguals, , i el punt és el punt mitjà del segment .
  • Finalment, les semblances de triangles i de raó fan que el punt sigui el punt mitjà del costat del triangle i el segment en sigui la tercera mitjana.

Propietats[modifica]

Divisió en triangles de la mateixa àrea[modifica]

Les mitjanes d'un triangle el divideixen en sis triangles de la mateixa àrea.

En efecte: Ara que ja ha estat demostrat que el segment és una mitjana del triangle , que el punt n'és el baricentre i que el punt és el punt mitjà del costat , podem reanomenar aquest punt com a . També, mitjançant la consideració de les mitjanes i , ha estat establerta la igualtat de les àrees dels quatre triangles , , i :

que implica la dels triangles i :

Aleshores, els mateixos raonaments, però ara amb la consideració de les mitjanes i porten a

i, finalment, tot plegat dóna:

amb el triangle dividit en sis triangles de la mateixa àrea.

Divisió de les mitjanes pel baricentre[modifica]

El baricentre divideix cada mitjana en dos segments en la proporció ; el segment del vèrtex al baricentre fa el doble del segment del baricentre a la base del triangle.

Com que , i ambdós triangles comparteixen la mateixa base , les altures respectives i estan en la proporció i són paral·leles. Aleshores, els triangles rectangles i són triangles semblants de raó de semblança i, per tant, les respectives hipotenuses també estan en raó de . El mateix raonament val per a les altres dues mitjanes i, en definitiva, resulta:

Segments bisectors de l'àrea d'un triangle[modifica]

Les mitjanes d'un triangle són els únics segments que passen pel seu baricentre que el divideixen en dos triangles de la mateixa àrea. Qualsevol altra recta que passi pel baricentre divideix el triangle en dos polígons (un d'ells un triangle) d'àrees diferents.

Considerem el segment que passa pel baricentre . Suposem que divideix el triangle en dos polígons, i , de la mateixa àrea. Com que els triangles i tenen bases iguals, i la mateixa altura respecte d'aquestes bases, tenen la mateixa àrea i, per tal que , ha de ser

Considerem ara les altures respectives, i . Com que és una mitjana del triangle i el punt n'és el baricentre, els segments i , fan i, com que són les bases dels triangles de igual àrea i , ha de ser

Els triangles rectangles i tenen angles oposats pel vèrtex i, per tant, iguals en el vèrtex comú i, en conseqüència, són triangles semblants amb

Però és una altra mitjana del triangle amb baricentre a . Aleshores, els segments i , fan . Per tant, els triangles i , que tenen angles iguals al vèrtex i dues parelles de costats proporcionals,

són triangles semblants, amb angles homòlegs i . Però això és impossible, perquè implica que les rectes i són paral·leles. En conseqüència, els triangles i no poden tenir la mateix àrea i el segment no pot dividir el triangle en dos polígons iguals.

Les mitjanes com a cevianes[modifica]

Les mitjanes d'un triangle són línies cevianes[1]. Com que el punt en que divideixen els respectius costats n'és el punt mitjà, hi ha aquestes proporcions:

Aleshores,

i, segons el teorema de Ceva, les tres mitjanes es tallen en un punt: el baricentre del triangle.

Coordenades del baricentre[modifica]

Les coordenades cartesianes del baricentre són la mitjana aritmètica de les coordenades dels tres vèrtexs. Si els tres vèrtexs són , , i i els vectors posició respectius són , i , llavors el vector posició del baricentre és

i el baricentre és a

En efecte:

  1. Coxeter, 1972, p. 5 i 9.