Usuari:Cbrotan00

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Imaginació dialògica[modifica]

La imaginació dialògica[1](en anglés "dialogical imagination") és la necessitat de crear significats a partir de la interacció amb altres persones de forma dialògica, relaionant el llenguatge, la interacció i la transformació social.En primer lloc, cada individú interioritza una paraula o concepte utlitzant la intersubjectivitat, partint dels esquemes socials.A partir d'aquí, progressivament s'interioritza com un coneixement propi, de manera intrasubjectiva.

Segons Mijaíl Bajtín (Mikhai Mikhailovich Bakhtin), l'elebaorador principal de la imaginació dialògica[2], "l'individu no existeix fora dl diàleg",ès a dir, el diàleg estableix la participació i l'existència d'aquest. A partir de les reflexions dialògiques[3] produïdes per les persones, es creen nous significats els quals, posteriorment, són integrats en futures converses, afirmant l'existència d'una "cadena de diálogos"[4].

Aquest terme està molt present en l'investigació de l'aprenentatge dialògic, el qual ha sigut objecte d'estudi per autors com Mikhail Mikhailovich Bakhtin, Martin Buber, Bertolt Brecht[5] o Paulo Freire[6].

  1. Mikhail Mikhailovich, Bakthin. The dialogic imagination: four essays (en anglés), 1981. 
  2. Tzvetan, Todorov. M,Bakhtine,le principe dialogique (en francès), p. 320. 
  3. Vicente Gómez, Francisco El concepto de <dialoguismo> en bajtin: la otra forma del diálogo renacentista.
  4. «"Mijaíl Bajtin" en Irán con " imaginación dialógica"» (en castellà).
  5. «Imaginación dialógica» (en castellà). Anna Isaak, 06-11-2012.
  6. «Paulo Freire y la Teoria de la Acción Dialógica» (en castellà). Alice Socorro Peña Maldonando, 19-06-2013.