Usuari:Dúnadan/PVN

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

El punt de vista neutral és un principi fonamental i un dels cinc pilars de la Viquipèdia. Tots els articles de la Viquipèdia han de escriure's des d'un punt de vista neutral, representant de manera justa, proporcionada i, en la mesura del possible, sense cap biaix, tots els punts de vista significatius, que han estat publicats en fonts fiables. Aquest principi no és negociable i s'espera en tots els articles i de tots els editors.

El punt de vista neutral és un principi germà dels principis de "Verificabilitat" i de "No fer treballs inèdits ni recerca original". Aquestes tres polítiques determinen el tipus i la qualitat del material que és acceptable per a escriure els articles de la Viquipèdia. No s'han interpretar de manera aïllada, i tots els editors han de conèixer totes tres. Els principis en els quals estan basades aquestes polítiques no poden ser reemplaçats ni substituïts per cap altra política o norma ni pel consens dels editors.

Explicació del punt de vista neutral[modifica]

El punt de vista neutral és un mitjà per a bregar amb les dificultats que s'originen de les perspectives conflictives d'un tema en particular, segons ho demostren les fonts fiables que es presenten. Aquesta política demana que tots els punts de vista majoritaris i minoritaris significatius siguin representants de manera justa, amb un to imparcial, i en proporció a llur preponderància dins el material ofnt. Per tant, una frase o paràgraf no ha d'esborrar-se només perquè és un "punt de vista" (PDV), tot i que pot ser retallat, traslladat cap a un altre article, o eliminat si s'ha donat un pes excessiu a un punt de vista minoritari, com s'explicarà més endavant.

Un punt de vista neutral no mostra empatia ni tampoc no desacredita un tema; no aprova ni s'oposa a punts de vista específic. Tanmateix, el punt de vista neutral no vol dir que no hi hagi punts de vista, sinó que no hi hagi cap punt de vista editorial. Un article haurà de descriure i de representar tots els conflictes d'un mateix tema, però no ha d'aprovar cap punt de vista en particular. Haurà de explicar qui creu quina cosa, i perquè, i quins punts de vista són els més comuns. És important fer notar que els articles poden contenir avaluacions crítiques d'alguns punts de vista en particular si aquestes crítiques són basades en fonts fiables (és a dir, no és una pròpia de l'editor), però fins i tot, els texts que expliquen la crítica d'un punt de vista en particular ho han de fer sense prendre partit.

Parcialitat[modifica]

La neutralitat requereix que els punts de vista siguin representants sense cap parcialitat. Tots els editors i totes les fonts tenen un biaix—en altres paraules, tots els editors i totes les fonts tenen un punt de vista. El que importa és la manera en què combinem les fonts per crear un article neutral. Escriure sense parcialitat és la descripció justa i analítica de tots els partits d'un debat, que hi inclogui totes les perspectives o punts de vista que provenen de fonts publicades. Un biaix editorial en favor d'un punt de vista en particular ha de ser eliminat o corregit.

Una formulació simple[modifica]

Una formulació simple de la política és aquesta: Afirmeu els fets, incloent-hi els fets sobre les opinions—però no afirmeu les opinions mateixes. "Fet" vol dir "informació de la qual no hi ha cap disputa". Per exemple, el resultat d'una enquesta és un fet; que hi hagi un planeta amb el nom de Mart és un fet; que Plató hagi estat un filòsof és un fet. Ningú posa en dubta seriosament cap d'aquestes coses; per tant, "afirmem" tots els fets que puguem.

Un "judici de valor" o "opinió", per contra, vol dir "tema que està subjecte a discussió". Hi ha moltes proposicions que molt clarament expressen judicis de valor o opinions: que els Beatles hagin estat el grup musical més gran de la història és una opinió. Per contra, que els Estats Units siguin l'únic país del món que ha fet ús d'una bomba nuclear en temps de guerra és un fet; que el bombardeig d'Hiroshima i Nagasaki hagi estat un acte correcte o incorrecte és un judici de valor o opinió.

En escriure articles quan calgui afegir una opinió, podem atribuir l'opinió a l'autor i declarar el fet que aquesta opinió existeix. Per exemple, en comptes de declarar que "Els Beatles foren el millor grup musical de la història", trobeu una font, com la revista "Rolling Stone" i escrigueu: "La revista musical Rolling Stone ha declarat que els Beatles són el millor grup musical de la història" i afegiu una referència per provar que la declaració s'ha fet. Igualment, la declaració, "La majoria de les persones de Liverpool creuen que els Beatles foren el millor grup musical de la història" es pot fer si hi ha referències d'una enquesta en particular per provar-ho; una declaració com ara "Els Beatles feren moltes cançons que foren seleccionades en el UK Singles Chart" també pot fer-se, ja que és un fet verificable.

En escriure dos punt de vista oposats, és necessari assegurar-se que l'atribució reflecteixi adequadament els nivells relatius de suport i que no doni una falsa impressió d'igualtat. Per exemple, dir que, "segons Simon Wiesenthal l'Hoocaust fou un programa d'exterminació dels poble jueu a Alemanya, però David Irving posa en dubte aquesta anàlisi... " estaria donant una falsa igualtat entre una supermajoria i una petita minoria assignat dos punts de vista a un activista en la declaració. (Vegeu la secció sobre Pes immerescut més abaix).

No n'hi ha prou amb debatre una opinió amb discutir una opinió com a fet només dient "algunes persones creuen...", una pràctica que es coneix com a "atribució massiva". Una font fiable sobre l'opinió d'un grup ha de descriure amb exactitud el pes i la grandària d'aquest grup. A més a més, de vegades, hi ha descords sobre la manera en què les opinions han de ser expressades en els articles. Per a representar de manera justa tots els punts de vista principals en una disputa sovint és necessari qualificar la descripció o opinió, o presentar diverses fórmules d'aquesta opinió i atribuir-les a grups específics.

Una selecció curosa de les fonts fiables també és crítica per a produir articles des d'un punt de vista neutral. En discutir els fets sobre els quals està basada una opinió, és també important incloure els fets en què estan basats les opinions alternatives ja que això ajuda a avaluar la credibilitat dels diferents punts de vista. Això ha de fer-se sense donar la impressió que una de les opinions és correcta. També és important aclarir qui sosté dites aquelles opinions. La millor cosa que es pot fer és citar un portaveu prominent d'aquesta opinió.

Aconseguint la neutralitat[modifica]

Segregació[modifica]

Es poden crear dos articles quan els temes per si mateixos representen dos punts de vista (p. ex. evolucionisme i creacionisme; capitalisme i comunisme). Tanmateix no s'han de crear dos articles per a separar dos punts de vista d'un mateix tema. Aquesta pràctica es coneix com a segregació de punts de vista i sovint ocorre quan els editors no es posen d'acord quant al contingut de l'article. En comptes de resoldre el problema mitjançant el consens, es crea una altra versió de l'article o un article diferent que discuteix el mateix tema però amb un punt de vista diferent. Com a directriu general, tots els punts de vista d'un mateix tema han de ser presentats en un sol article.

Pes excessiu[modifica]

Els articles no han de donar un pes excessiu o immerescut a cap dels aspectes o punts de vista del tema a discutir, ans els editors han d'esforçar-se per presentar cada aspecte amb el pes apropiat segons la rellevància o la importància que tinguin. El pes apropiat ha de reflectir el pes que té en les fonts fiables. Un article sobre un tema en particular que presenta diferents punts de vista i opinions, totes fonamentades en verificables i escrit amb un to imparcial pot, tanmateix, donar un pes desproporcionat a la importància del tema. Aquesta és una consideració molt important en escriure articles d'esdeveniments recents. Un pes immerescut pot presentar-se quan es donen més detalls o més profunditat del que cal, en la quantitat de text i en la prominència, col·locació o juxtaposició de les declaracions.

La neutralitat requereix que l'article presenti de manera justa tots els punts de vista importants que han estat publicats en fonts fiables i s'ha de fer en proporció a la prominència d'aquestes. Això requereix d'una clarificació important: en general, els articles no han de donar als punts de vista minoritaris una descripció tan detallada o extensa com els punts de vista majoritaris o més universalment acceptats; els punts de vista de minories molt petites de vegades no s'han d'incloure. Per exemple, l'article sobre la Terra no ha d'esmentar la teoria moderna del concepte, molt minoritari, de la Terra plana. Donar un pes excessiu a un punto de vista minoritari o incloure un punt de vista molt, molt minoritari pot donar una falsa impressió a una disputa. Viquipèdia s'esforça per presentar punts de vista rivals "en proporció a llur representació en fonts fiables" del tema. Aquesta política no només s'aplica al text, però també en imatges, enllaços interns, enllaços externs, categories i qualsevol altre tipus de material.

Tot i així, en els articles que s'han escrit específicament sobre un punt de vista minoritari (com el cas de la Terra plana), és correcte descriure amb prou detalls aquest punt de vista. Tanmateix, aquests articles han de fer referència al punt de vista majoritari, si és rellevant. És a dir, els articles no han d'assajar de rescriure un tema segons el punt de vista minoritari. Sempre ha de clarificar-se quines parts del text descriuen el punt de vista minoritari i que és, de fet, un punt de vista minoritari. El punt de vista majoritari ha d'explicar-se amb prou detalls per a que el lector pugui entendre en què es diferencia del punt de vista minoritari, i les controvèrsies del punt de vista minoritari han de ser clarament identificades i explicades. La quantitat de detalls depèn del tema.

Preneu a compte que en determinar el pes adequat, hem de considerar la prevalença del punt de vista en les fonts fiables i no la seva prevalença entre els editors de la Viquipèdia o del públic en general. Si podeu provar alguna cosa que pocs o ningú creu actualment, la Viquipèdia no és el lloc per a estrenar tal prova. Tan bon punt s'hagi publicat la prova en alguna font fiable, llavors pot ser utilitzada. (Vegeu: Viquipèdia:No feu treballs inèdits i Viquipèdia:Verificabilitat.