Usuari:DEVINSIMTRIvox/Radovan Richta

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaDEVINSIMTRIvox/Radovan Richta

Radovan Richta (6 de juny de 1924 – 21 de juliol de 1983) era un Czech filòsof que va encunyar el terme evolució tecnològica; una teoria aproximadament com les societats disminueixen treball físic per treball mental creixent.[1] Richta va néixer dins Praga.

Richta primera feina era Člověk un technika v revoluci našich dnů ("Home i Tecnologia en la Revolució del nostre Dia"), va publicar dins 1963. Aquesta feina molt per portar el concepte de tecnologia al forefront de filosòfic pensat durant el 1960s. Richta Llavors va anar en per publicar Civilizace na rozcestí ("Civilització al Crossroads") dins 1966.[1] "Crossroads" Era una feina de recopilació publicada per 60 autors (incloent i dirigit per Richta) que "intent[ed] per analitzar les implicacions socials i humanes de la revolució científica i tecnològica".[2] Els conceptes van tocar damunt en "Crossroads" és considerat per alguns historiadors filosòfics per ser molt que trenca terra pel seu temps.

Richta Va desenvolupar el terme famós de "Socialisme amb una cara humana que" serveix com a motto del període de Primavera de Praga. Esdevingui el director de l'Institut per Filosofia i Sociologia de l'Acadèmia txecoslovaca de Ciències (ČSAV - Československá akademie věd) dins 1969 - 1982,.[3][4]

Vida[modifica]

Durant Segona Guerra Mundial Richta va organitzar un moviment de resistència contra els Nazis, i la seva organització esdevenia part de la resistència comunista en el moment crític de la persecució pitjor (o que empaita home). Richta Va ser arrestat i presoner aguantat per diversos mesos. Va ser salvat per la Creu Vermella suïssa quan van recollir presoners amb els casos pitjors de tuberculosi i els va extreure a Suïssa. Poc després del rescat Ritcha els presoners amics anteriors van ser executats damunt 2 de maig de 1945.[note 1][5]

Després de la guerra Richta esdevenia bastant malalt, i començant dins 1958 ell temps gastat periòdicament en sanatoria. Al mig bouts de sickness, i en un compromise amb els seus doctors que van prescriure resta de llit complet, Richta estudiat i treballat molt dur.

En el 1960s Richta va agafar en la funció del dirigent d'un equip de recerca interdisciplinari. Dins 1963 van alliberar les seves primeres feines - Člověk un technika v revoluci našich dnů ("Home i tecnologia en la revolució dels nostres dies") i Komunismus un proměny lidského života (K povaze humanismu naší doby) ("Comunisme i canvis de vida humana. A la naturalesa d'humanisme del nostre temps").

Va seleccionar feines[modifica]

  1. (1963) Člověk un technika v revoluci našich dnů ("Home i tecnologia en la revolució dels nostres dies"); Publicat per societat txecoslovaca "per la disseminació de coneixement polític i científic" dins Praga.
  2. (1963) Komunismus un proměny lidského života (K povaze humanismu naší doby) ("Comunisme i canvis de vida humana. A la naturalesa d'humanisme del nostre temps"); Part 1 de Richta PhD dissertació, va publicar per societat txecoslovaca "per la disseminació de coneixement polític i científic".[note 2]
  3. (1969) Civilizace na rozcestí - společenské un lidské souvislosti vědecko-technické revoluce ("Civilització al crossroads - el context social i humà de científic-revolució tècnica") (feina Col·lectiva). Publicat per Liberty dins Praga, 1a edició 1966, 2a edició 1967, 3a edició 1969.
  4. (1971) Vědecko-technická revoluce un socialismus ("Científic-socialisme i revolució tecnològica"); (R. Richta - J. Filipec).
  5. (1974) Člověk - věda - technika. K marxisticko - leninské Analýze VTR Kolektivní práce tavella vedením B. M. Kedrova, R. Richty, S. P. Odujeva ("Home-ciència-tecnologia. El marxista-Leninist anàlisi de STR"; feina Col·lectiva sota lideratge de Kedrov, Richta, Odujev." STR = Científic-revolució tecnològica)
  6. (1967) Vědecko-technická revoluce un marxismus ("Científic-revolució tecnològica i marxism"); Publicat en assumptes mensuals de pau i socialisme - 1.
  7. Ekonomika jako civilizační dimenze ("Economia com a dimensió de civilització"); Contribució pel Proceedings de l'Institut de Ciències Econòmiques (K. Kouba). Recurs Cap. 42 equip en una Acadèmia de FU interdisciplinària de Ciències.
  8. (1968) Vědecko-technická revoluce un alternativy moderní civilizace ("Científic-revolució tecnològica i les alternatives de civilització moderna"); Publicat en la revista Sociològica č.5/1968.
  9. (1975) Krize perspektiv buržoazní společnosti ("La crisi de les perspectives de la societat de burgès") va Abreujar tan imprès en la Idea Nova mensual Cap. 1 / 1975.

Notes[modifica]

  1. La traducció és imprecisa - l'autor podria haver-hi significat els presoners van ser matats sense frase
  2. o

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Richta, Radovan "Civilizace na rozcestí" ("Civilization at the Crossroads"), Svoboda, Praha 1966, in Czech
  2. "Civilization at the Crossroads", Third expanded edition.
  3. coll. "Česká sociologie v letech 1965–1989" ("The Czech Sociology in the Years 1965-1989"), pg. 705, in Czech, accessed November 14, 2010
  4. "Prosinec 1969", Syndikát novinářů České republiky ("Syndicate of the Journalists of the Czech Republic"), in Czech, accessed November 14, 2010
  5. Jan Smíšek.

Categoria:Filòsofs txecs